Risotto z ziemniakami

Drukuj

Może dziwicie się, jak można jeść ryż z ziemniakami, ale kiedy nie macie czasu na przygotowanie skomplikowanego obiadu czy kolacji, warto przypomnieć sobie o tym przepisie. Potrawa jest smaczna i bardzo tania. To świetny sposób na wykorzystanie nadmiaru rosołu.

Składniki, 2 porcje:
2 łyżki oliwy z oliwek extravergine
½ małej cebuli
2 średnie ziemniaki
180 g ryżu carnaroli / arborio
40 ml białego wytrawnego wina
2 łyżki passaty pomidorowej
ok. 600 ml gorącego bulionu warzywnego
sól morska
peperoncino
1 ząbek czosnku
kilka listków mięty
2 łyżki startego parmezanu lub grana padano

1.    Rozgrzać oliwę w szerokim, niewysokim garnku lub na głębokiej patelni.
2.    Cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć na zloty kolor.
3.    Ziemniaki pokroić w większą kostkę, dodać do cebuli i smażyć 5 min.
4.    Wsypać ryż i smażyć 3 min.
5.    Podlać winem i odparować (ok. 2 min na średnim ogniu).
6.    Dodać passatę pomidorową, zalać 2 chochlami bulionu warzywnego i wymieszać.
7.    Doprawić solą i peperoncino i gotować na średnim ogniu.
8.    Za każdym razem, kiedy ryż wchłonie płyn, należy go podlać 2 chochlami bulionu. Czynność powtarzać do czasu, aż ryż i ziemniaki będą miękkie (ale nie rozgotowane).
9.    Pod koniec gotowania dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i kilka listków mięty. Potrawa powinna mieć zawiesistą konsystencję.
10.  Risotto zdjąć z ognia, dodać parmezan i wymieszać.
11.  Udekorować świeżą miętą i od razu podawać.


0 komentarze:

Prześlij komentarz