Może dziwicie się, jak można jeść ryż z ziemniakami, ale kiedy
nie macie czasu na przygotowanie skomplikowanego obiadu czy kolacji, warto
przypomnieć sobie o tym przepisie. Potrawa jest smaczna i bardzo tania. To
świetny sposób na wykorzystanie nadmiaru rosołu.
2 łyżki oliwy z oliwek
extravergine
½ małej cebuli
2 średnie ziemniaki
180 g ryżu carnaroli /
arborio
40 ml białego wytrawnego wina
2 łyżki passaty pomidorowej
ok. 600 ml gorącego bulionu
warzywnego
sól morska
peperoncino
1 ząbek czosnku
kilka listków mięty
2 łyżki startego parmezanu
lub grana padano
1.
Rozgrzać oliwę w
szerokim, niewysokim garnku lub na głębokiej patelni.
2.
Cebulę pokroić w
kostkę i podsmażyć na zloty kolor.
3.
Ziemniaki pokroić
w większą kostkę, dodać do cebuli i smażyć 5 min.
4.
Wsypać ryż i smażyć
3 min.
5.
Podlać winem i odparować
(ok. 2 min na średnim ogniu).
6.
Dodać passatę
pomidorową, zalać 2 chochlami bulionu warzywnego i wymieszać.
7.
Doprawić solą i
peperoncino i gotować na średnim ogniu.
8.
Za każdym razem,
kiedy ryż wchłonie płyn, należy go podlać 2 chochlami bulionu. Czynność powtarzać
do czasu, aż ryż i ziemniaki będą miękkie (ale nie rozgotowane).
9.
Pod koniec
gotowania dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i kilka listków mięty. Potrawa
powinna mieć zawiesistą konsystencję.
10.
Risotto zdjąć z
ognia, dodać parmezan i wymieszać.
11.
Udekorować świeżą
miętą i od razu podawać.
0 komentarze:
Prześlij komentarz