Czas na morskie przysmaki: pyszne mule z cukinią i
pomidorkami koktajlowymi. Całość owinięta makaronowymi wstążeczkami, skąpanymi
w białym wytrawnym winie... Szczególnie polecamy! :)
500 g świeżych lub mrożonych
muli
½ małej cebuli
3 łyżki oliwy extravergine
1 ząbek czosnku
1 mała cukinia
garść pomidorków koktajlowych
sól i peperoncino do smaku
200 g makaronu fettuccine
(wstążki)
50 ml białego wytrawnego wina
1 łyżka posiekanej natki
pietruszki
1.
Świeże mule wyczyścić
i opłukać. Otwarte muszle świeżych muli wyrzucić. Mrożone mule rozmrozić,
wyczyścić i opłukać.
2.
Cebulę pokroić w
drobną kostkę i wrzucić na rozgrzaną oliwę.
3.
Czosnek przekroić
na pół, dodać do cebuli i zeszklić.
4.
Cukinię przekroić
wzdłuż na 4 części, a następnie pokroić w ½ cm plasterki i dodać na patelnię.
5.
Po chwili dodać
pokrojone w ćwiartki pomidorki koktajlowe, posolić i posypać peperoncino.
6.
Muszle włożyć do
garnka i gotować na wolnym ogniu pod przykrywką, aż się otworzą (ok. 15 min). Od
czasu do czasu potrząsnąć garnkiem.
7.
W międzyczasie
nastawić wodę na makaron i ugotować go w dobrze osolonej wodzie (1 l na 100 g
makaronu).
8.
Po otworzeniu się
muszelek, powyjmować większość muli i dodać je do sosu. 14 muli zostawić w
muszelkach do dekoracji. Zamknięte muszle wyrzucić.
9.
Wszystkie składniki
podlać winem, gotować przez ok. 1 min i posypać natką pietruszki.
10.
Część sosu wymieszać
z makaronem i wyłożyć na talerze.
0 komentarze:
Prześlij komentarz