Fettuccine z mulami, cukinią i pomidorkami koktajlowymi

Drukuj

Czas na morskie przysmaki: pyszne mule z cukinią i pomidorkami koktajlowymi. Całość owinięta makaronowymi wstążeczkami, skąpanymi w białym wytrawnym winie... Szczególnie polecamy! :)







Składniki, 2 porcje:
500 g świeżych lub mrożonych muli
½ małej cebuli
3 łyżki oliwy extravergine
1 ząbek czosnku
1 mała cukinia
garść pomidorków koktajlowych
sól i peperoncino do smaku
200 g makaronu fettuccine (wstążki)
50 ml białego wytrawnego wina
1 łyżka posiekanej natki pietruszki

1.     Świeże mule wyczyścić i opłukać. Otwarte muszle świeżych muli wyrzucić. Mrożone mule rozmrozić, wyczyścić i opłukać.
2.     Cebulę pokroić w drobną kostkę i wrzucić na rozgrzaną oliwę.
3.     Czosnek przekroić na pół, dodać do cebuli i zeszklić.
4.     Cukinię przekroić wzdłuż na 4 części, a następnie pokroić w ½ cm plasterki i dodać na patelnię.
5.     Po chwili dodać pokrojone w ćwiartki pomidorki koktajlowe, posolić i posypać peperoncino.
6.     Muszle włożyć do garnka i gotować na wolnym ogniu pod przykrywką, aż się otworzą (ok. 15 min). Od czasu do czasu potrząsnąć garnkiem.
7.     W międzyczasie nastawić wodę na makaron i ugotować go w dobrze osolonej wodzie (1 l na 100 g makaronu).
8.     Po otworzeniu się muszelek, powyjmować większość muli i dodać je do sosu. 14 muli zostawić w muszelkach do dekoracji. Zamknięte muszle wyrzucić.
9.     Wszystkie składniki podlać winem, gotować przez ok. 1 min i posypać natką pietruszki.
10.  Część sosu wymieszać z makaronem i wyłożyć na talerze.
11.  Polać makaron resztą sosu i na wierzch poukładać po 7 muli na porcję. 


0 komentarze:

Prześlij komentarz