Jedną z naszych ulubionych letnich potraw jest Sformato di melanzane, czyli zapiekanka z bakłażanów. Smażone na oliwie z oliwek bakłażany,
sos pomidorowy, parmezan, szynka i mozzarella… To musi być pyszne! Przygotowanie
jest trochę czasochłonne, ale naprawdę warto.
Składniki, 6 porcji:
5 średnich bakłażanów
2 łyżki soli
170 ml oliwy z oliwek
350 ml sosu pomidorowego /
passaty
100 g parmezanu / grana
padano
200 g szynki niewędzonej
1 kulka mozzarelli
2 jajka
szczypta soli
bagietka
1.
Bakłażany umyć i pokroić
na 1 cm podłużne plastry.
2.
Do naczynia z
osoloną wodą włożyć pocięte w plastry bakłażany i zostawić je na 30 min, aby pozbyły
się goryczki i nie wchłaniały za dużo oleju podczas smażenia.
3.
Osuszyć bakłażany
na ściereczce lub papierowych ręcznikach.
4.
Na patelni rozgrzać
oliwę z oliwek i smażyć bakłażany z obu stron na lekko brązowy kolor.
5.
Usmażone plastry
bakłażanów układać na papierowych ręcznikach, pozbywając się w ten sposób nadmiaru
oliwy.
6.
Nastawić
piekarnik na 180°C.
7.
Ułożyć bakłażany
na dnie formy, zakrywając nimi cały spód.
8.
Każdy z plastrów polać
łyżką sosu pomidorowego i posypać drobno startym parmezanem.
9.
Porozkładać
plastry szynki, a na niej pokrojoną w kostkę mozzarellę.
10.
Zalać
roztrzepanymi jajkami i posolić.
11.
Ułożyć drugą
warstwę z plastrów bakłażana, polać sosem pomidorowym i posypać parmezanem.
12.
Wstawić do
nagrzanego piekarnika i zapiekać przez 20 min.
13.
Podawać w
temperaturze pokojowej (lub na ciepło) ze świeżą bagietką.
zapiekanka wyszła WYŚMIENITA :) po prostu niebo w gębie :) na pewno jeszcze skorzystam z tego przepisu :)
OdpowiedzUsuńCieszymy się, że smakowała :)
UsuńRewelacja! Rozpływa się w ustach
OdpowiedzUsuń