Sformato di melanzane

Drukuj

Jedną z naszych ulubionych letnich potraw jest Sformato di melanzane, czyli zapiekanka z bakłażanów. Smażone na oliwie z oliwek bakłażany, sos pomidorowy, parmezan, szynka i mozzarella… To musi być pyszne! Przygotowanie jest trochę czasochłonne, ale naprawdę warto.


Składniki, 6 porcji:
5 średnich bakłażanów
2 łyżki soli
170 ml oliwy z oliwek
350 ml sosu pomidorowego / passaty
100 g parmezanu / grana padano
200 g szynki niewędzonej
1 kulka mozzarelli
2 jajka
szczypta soli

bagietka

1.     Bakłażany umyć i pokroić na 1 cm podłużne plastry.
2.     Do naczynia z osoloną wodą włożyć pocięte w plastry bakłażany i zostawić je na 30 min, aby pozbyły się goryczki i nie wchłaniały za dużo oleju podczas smażenia.
3.     Osuszyć bakłażany na ściereczce lub papierowych ręcznikach.
4.     Na patelni rozgrzać oliwę z oliwek i smażyć bakłażany z obu stron na lekko brązowy kolor.
5.     Usmażone plastry bakłażanów układać na papierowych ręcznikach, pozbywając się w ten sposób nadmiaru oliwy.
6.     Nastawić piekarnik na 180°C.
7.     Ułożyć bakłażany na dnie formy, zakrywając nimi cały spód.
8.     Każdy z plastrów polać łyżką sosu pomidorowego i posypać drobno startym parmezanem.
9.     Porozkładać plastry szynki, a na niej pokrojoną w kostkę mozzarellę.
10.  Zalać roztrzepanymi jajkami i posolić.
11.  Ułożyć drugą warstwę z plastrów bakłażana, polać sosem pomidorowym i posypać parmezanem.
12.  Wstawić do nagrzanego piekarnika i zapiekać przez 20 min.
13.  Podawać w temperaturze pokojowej (lub na ciepło) ze świeżą bagietką.


 


3 komentarze:

  1. zapiekanka wyszła WYŚMIENITA :) po prostu niebo w gębie :) na pewno jeszcze skorzystam z tego przepisu :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Rewelacja! Rozpływa się w ustach

    OdpowiedzUsuń