Tarta z figami w winnym sosie

Drukuj

Świeże figi można jeść na surowo, ususzyć i wykorzystać do zimowych wypieków lub np. zrobić z nich pyszne nadzienie do tarty ;) Figi są bardzo słodkie, ale w tym cieście ich smak przełamany jest winnym sosem ze skórką z pomarańczy i cytryny. Całość smakuje naprawdę przepysznie! :) Inspirowałyśmy się przepisem z włoskiej gazety „Cucinare”.
 
Składniki, forma na tartę 30 cm:
Ciasto
175 g mąki pszennej tortowej
½ łyżeczki proszku do pieczenia
50 g cukru
90 g zimnego masła
1 jajko
szczypta soli

masło do wysmarowania formy

Sos winny
starta skórka z 1 pomarańczy
starta skórka z 1 cytryny
20 g cukru
2 cm laski cynamonu
350 ml czerwonego wytrawnego wina
600 g czarnych fig / zielonych fig

Krem waniliowy
250 ml mleka
1 łyżeczka pasty waniliowej / nasionka z 1 laski wanilii
2 żółtka w temperaturze pokojowej
50 g mąki pszennej tortowej

1.     Mąkę razem z proszkiem do pieczenia przesiać do miski, wsypać cukier i dodać zimne masło pokrojone na małe kawałki.
2.     Rozcierać składniki palcami, aż zaczną się formować małe kawałeczki ciasta.
3.     Dodać roztrzepane jajko i szybko zagnieść.
4.     Z ciasta uformować kulkę, lekko spłaszczyć, zawinąć w przezroczystą folię i włożyć do lodówki na 30 min.
5.     Do garnka włożyć startą skórkę z cytryny i pomarańczy, dodać cukier i cynamon.
6.     Zalać wszystko winem i doprowadzić do wrzenia.
7.     W międzyczasie opłukać figi, osuszyć je ręcznikiem papierowym i każdą z nich ponakłuwać dookoła widelcem, aby nasiąkły sosem.
8.     Owoce dodać do wina i gotować pod przykryciem 5-6 min.
9.     Odcedzić figi łyżką cedzakową i odłożyć.
10.  Wino gotować na wolnym ogniu przez 30 min, aby zredukować jego objętość do ok. ½ szklanki (125 ml). Powinien powstać zawiesisty sos.
11.  Do osobnego garnuszka wlać mleko i doprowadzić do wrzenia.
12.  W misce utrzeć żółtka z cukrem na białą i puszystą masę (5-8 min).
13.  Dodać mąkę i wymieszać ją trzepaczką z ubitymi żółtkami.
14.  Powoli wlewać gorące mleko, ciągle mieszając trzepaczką.
15.  Całość przelać do garnka i gotować ok. 8 min, cały czas mieszając, aż masa zgęstnieje. Zdjąć z ognia i ostudzić.
16.  Zredukowany sos winny przecedzić do szklanki przez drobne sitko i ostudzić.
17.  Nastawić piekarnik na 180°C.
18.  Formę wysmarować masłem.
19.  Wyjąc ciasto z lodówki i rozwałkować je na kształt formy.
20.  Formę wyłożyć ciastem, aż po brzegi.
21.  Widelcem ponakłuwać ciasto, a na jego brzegach odcisnąć rowki.
22.  Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez 20 min na złotopomarańczowy kolor. Ostudzić.
23.  Figi pokroić wzdłuż na ok. 0,5 cm plasterki.
24.  Na wystudzoną tartę wyłożyć krem waniliowy, poukładać owoce i polać winnym sosem.
25.  Wstawić do lodówki na 1-2 h.




0 komentarze:

Prześlij komentarz