Świeże figi można jeść na surowo, ususzyć i wykorzystać
do zimowych wypieków lub np. zrobić z nich pyszne nadzienie do tarty ;) Figi są
bardzo słodkie, ale w tym cieście ich smak przełamany jest winnym sosem ze
skórką z pomarańczy i cytryny. Całość smakuje naprawdę przepysznie! :)
Inspirowałyśmy się przepisem z włoskiej gazety „Cucinare”.
Ciasto
175 g mąki pszennej tortowej
½ łyżeczki proszku do
pieczenia
50 g cukru
90 g zimnego masła
1 jajko
szczypta soli
masło do wysmarowania formy
Sos winny
starta skórka z 1 pomarańczy
starta skórka z 1 cytryny
20 g cukru
2 cm laski cynamonu
350 ml czerwonego wytrawnego
wina
600 g czarnych fig / zielonych fig
Krem waniliowy
250 ml mleka
1 łyżeczka pasty waniliowej /
nasionka z 1 laski wanilii
2 żółtka w temperaturze pokojowej
50 g mąki pszennej tortowej
1.
Mąkę razem z
proszkiem do pieczenia przesiać do miski, wsypać cukier i dodać zimne masło
pokrojone na małe kawałki.
2.
Rozcierać składniki
palcami, aż zaczną się formować małe kawałeczki ciasta.
3.
Dodać roztrzepane
jajko i szybko zagnieść.
4.
Z ciasta
uformować kulkę, lekko spłaszczyć, zawinąć w przezroczystą folię i włożyć do lodówki
na 30 min.
5.
Do garnka włożyć
startą skórkę z cytryny i pomarańczy, dodać cukier i cynamon.
6.
Zalać wszystko
winem i doprowadzić do wrzenia.
7.
W międzyczasie opłukać
figi, osuszyć je ręcznikiem papierowym i każdą z nich ponakłuwać dookoła widelcem,
aby nasiąkły sosem.
8.
Owoce dodać do
wina i gotować pod przykryciem 5-6 min.
9.
Odcedzić figi łyżką
cedzakową i odłożyć.
10.
Wino gotować na
wolnym ogniu przez 30 min, aby zredukować jego objętość do ok. ½ szklanki (125
ml). Powinien powstać zawiesisty sos.
11.
Do osobnego
garnuszka wlać mleko i doprowadzić do wrzenia.
12.
W misce utrzeć żółtka
z cukrem na białą i puszystą masę (5-8 min).
13.
Dodać mąkę i wymieszać
ją trzepaczką z ubitymi żółtkami.
14.
Powoli wlewać gorące
mleko, ciągle mieszając trzepaczką.
15.
Całość przelać do
garnka i gotować ok. 8 min, cały czas mieszając, aż masa zgęstnieje. Zdjąć z
ognia i ostudzić.
16.
Zredukowany sos
winny przecedzić do szklanki przez drobne sitko i ostudzić.
17.
Nastawić
piekarnik na 180°C.
18.
Formę wysmarować
masłem.
19.
Wyjąc ciasto z lodówki
i rozwałkować je na kształt formy.
20.
Formę wyłożyć
ciastem, aż po brzegi.
21.
Widelcem ponakłuwać
ciasto, a na jego brzegach odcisnąć rowki.
22.
Wstawić do
nagrzanego piekarnika i piec przez 20 min na złotopomarańczowy kolor. Ostudzić.
23.
Figi pokroić wzdłuż
na ok. 0,5 cm plasterki.
24.
Na wystudzoną
tartę wyłożyć krem waniliowy, poukładać owoce i polać winnym sosem.
25.
Wstawić do lodówki
na 1-2 h.
0 komentarze:
Prześlij komentarz