Najbardziej znany w Polsce sposób na przyrządzenie
kalafiora, to chyba ten z przysmażoną bułką tartą, młodymi ziemniaczkami i
maślanką do popicia ;) Czasem jednak warto spróbować czegoś innego. Poniższy,
śródziemnomorski przepis na kalafior na pewno przypadnie do gustu amatorom
czosnku. Danie można przygotować nawet dzień wcześniej. Podaje się je w
temperaturze pokojowej lub na ciepło.
1 średni kalafior
8 ząbków czosnku
sól morska
100 ml wody
70 ml oliwy extravergine
bagietka
1.
Kalafior umyć i podzielić
na różyczki.
2.
Obrane ząbki
czosnku przekroić wzdłuż na pół i powciskać w różyczki.
3.
Ułożyć kalafior w
garnku, dobrze posolić i podlać wodą.
4.
Dusić pod
przykryciem ok. 30 min (do miękkości).
5.
Na patelni rozgrzać
oliwę z oliwek i podsmażać ugotowane różyczki na dużym ogniu, aż się zrumienią.
6.
Przysmażony
kalafior przełożyć do salaterki i ostudzić.
0 komentarze:
Prześlij komentarz