Kalafior z czosnkiem

Drukuj

Najbardziej znany w Polsce sposób na przyrządzenie kalafiora, to chyba ten z przysmażoną bułką tartą, młodymi ziemniaczkami i maślanką do popicia ;) Czasem jednak warto spróbować czegoś innego. Poniższy, śródziemnomorski przepis na kalafior na pewno przypadnie do gustu amatorom czosnku. Danie można przygotować nawet dzień wcześniej. Podaje się je w temperaturze pokojowej lub na ciepło. 



Składniki, 3 porcje:
1 średni kalafior
8 ząbków czosnku
sól morska
100 ml wody
70 ml oliwy extravergine

bagietka

1.    Kalafior umyć i podzielić na różyczki.
2.    Obrane ząbki czosnku przekroić wzdłuż na pół i powciskać w różyczki.
3.    Ułożyć kalafior w garnku, dobrze posolić i podlać wodą.
4.    Dusić pod przykryciem ok. 30 min (do miękkości).
5.    Na patelni rozgrzać oliwę z oliwek i podsmażać ugotowane różyczki na dużym ogniu, aż się zrumienią.
6.    Przysmażony kalafior przełożyć do salaterki i ostudzić.
7.    Podawać ze świeżą bagietką.



0 komentarze:

Prześlij komentarz