Bruschette z pomidorami

Drukuj

Grillowane kromki z pomidorami, czosnkiem i świeżą bazylią świetnie nadają się na przystawkę. Można je podać do drinków czy piwa. Zamiast świeżego pieczywa możecie wykorzystać nawet kilkudniowy chleb, z którym nie wiecie, co zrobić ;) Spróbujcie też Bruschette z anchois i oregano!





Składniki, 4 porcje:
2 średnie pomidory
1 ząbek czosnku
sól morska do smaku
kilka listków bazylii
kilkanaście listków oregano lub szczypta suszonego (opcjonalnie)
3 łyżki oliwy z oliwek extravergine
8 kromek bagietki / chleba

1.    Pomidory pokroić w kosteczkę i włożyć do miseczki.
2.    Czosnek pokroić w plasterki, dodać do pomidorów i posolić do smaku.
3.    Dodać posiekaną bazylię, opcjonalnie oregano, polać oliwą z oliwek i wymieszać.
4.    Bagietkę pokroić na 1 cm kromeczki i zrumienić z obu stron na patelni bez tłuszczu.
5.    Pomidory nałożyć łyżką na zrumienione pieczywo i od razu podawać.




0 komentarze:

Prześlij komentarz