Grillowane kromki z pomidorami, czosnkiem i świeżą bazylią
świetnie nadają się na przystawkę. Można je podać do drinków czy piwa. Zamiast świeżego
pieczywa możecie wykorzystać nawet kilkudniowy chleb, z którym nie wiecie, co zrobić
;) Spróbujcie też Bruschette z anchois i oregano!
Składniki, 4 porcje:
2 średnie pomidory
1 ząbek czosnku
sól morska do smaku
kilka listków bazylii
kilkanaście listków oregano
lub szczypta suszonego (opcjonalnie)
3 łyżki oliwy z oliwek
extravergine
8 kromek bagietki / chleba
1.
Pomidory pokroić
w kosteczkę i włożyć do miseczki.
2.
Czosnek pokroić w
plasterki, dodać do pomidorów i posolić do smaku.
3.
Dodać posiekaną
bazylię, opcjonalnie oregano, polać oliwą z oliwek i wymieszać.
4.
Bagietkę pokroić
na 1 cm kromeczki i zrumienić z obu stron na patelni bez tłuszczu.
5.
Pomidory nałożyć łyżką
na zrumienione pieczywo i od razu podawać.
0 komentarze:
Prześlij komentarz