Tarta z cukinią

Drukuj

Tarta z cukinią świetnie nadaje się na obiad czy kolację. Znakomite połączenie wędzonego boczku z podsmażaną cukinią i pomidorkami, na pysznym, lekko chrupiącym cieście, na pewno nikogo nie rozczaruje ;)










Składniki, okrągła forma 24 cm:
½ cebuli
oliwa extravergine
400 g cukinii
200 g pomidorów
sól
100 g wędzonego boczku
50 ml białego wytrawnego wina
łyżka posiekanej natki pietruszki
320 g ciasta francuskiego
100 g mozzarelli

1.     Cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć na oliwie z oliwek na złoty kolor.
2.     Cukinie umyć, osuszyć, pokroić wzdłuż na 4 części, a następnie na ½ cm plasterki i dodać do cebuli.
3.     Pomidory pokroić w kostkę i dodać na patelnię.
4.     Posolić, dusić pod przykryciem ok. 25 min i odparować.
5.     Nastawić piekarnik na 220°C.
6.    Do farszu dodać wędzony boczek pokrojony w kostkę, podlać białym winem i smażyć do jego odparowania (ok. 2 min).
7.     Posypać natką pietruszki i wymieszać.
8.     Formę wyłożyć papierem do pieczenia i ułożyć w niej ciasto francuskie.
9.     Na ciasto wyłożyć przygotowany farsz.
10.  Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez 30 min.
11.  Po tym czasie rozłożyć pokrojoną w kostkę mozzarellę i zapiekać 1 min.



0 komentarze:

Prześlij komentarz