Tarta z cukinią świetnie nadaje się na obiad czy kolację.
Znakomite połączenie wędzonego boczku z podsmażaną cukinią i pomidorkami, na
pysznym, lekko chrupiącym cieście, na pewno nikogo nie rozczaruje ;)
½ cebuli
oliwa extravergine
400 g cukinii
200 g pomidorów
sól
100 g wędzonego boczku
50 ml białego wytrawnego wina
łyżka posiekanej natki pietruszki
320 g ciasta francuskiego
100 g mozzarelli
1. Cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć
na oliwie z oliwek na złoty kolor.
2. Cukinie umyć, osuszyć,
pokroić wzdłuż na 4 części, a następnie na ½ cm plasterki i dodać do cebuli.
3. Pomidory pokroić w kostkę i dodać
na patelnię.
4. Posolić, dusić pod
przykryciem ok. 25 min i odparować.
5. Nastawić piekarnik na 220°C.
6. Do farszu dodać wędzony
boczek pokrojony w kostkę, podlać białym winem i smażyć do jego odparowania (ok.
2 min).
7. Posypać natką pietruszki i
wymieszać.
8. Formę wyłożyć papierem do
pieczenia i ułożyć w niej ciasto francuskie.
9. Na ciasto wyłożyć przygotowany
farsz.
10. Wstawić do nagrzanego
piekarnika i piec przez 30 min.
11. Po tym czasie rozłożyć
pokrojoną w kostkę mozzarellę i zapiekać 1 min.
0 komentarze:
Prześlij komentarz