Melanzane alla parmigiana

Drukuj

Melanzane alla parmigiana, czyli bakłażany w sosie pomidorowym, poprószone parmezanem i udekorowane listkami bazylii. Smażone bakłażany dosłownie rozpływają się w ustach i trudno jest się od nich oderwać. Świetnie nadają się na kolacje w upalne wieczory. Można przechowywać je do kilku dni w lodówce.






Składniki, 4 porcje:
2 bakłażany
1 łyżka soli
150 ml oliwy z oliwek
300 ml sosu pomidorowego
15 łyżeczek startego parmezanu
kilkanaście listków bazylii

bagietka

1.     Bakłażany umyć, osuszyć, odciąć końcówki i pokroić wzdłuż na 1 cm plastry.
2.     Włożyć je do naczynia z osoloną wodą i zostawić na 30 min, aby pozbyły się goryczki i nie wchłaniały za dużo oleju podczas smażenia.
3.     Odsączyć na papierowych ręcznikach.
4.     Na patelni rozgrzać oliwę z oliwek i smażyć bakłażany z obu stron na lekko brązowy kolor.
5.     Usmażone plastry bakłażanów układać na papierowych ręcznikach, aby pozbyć się nadmiaru oliwy.
6.     Następnie ułożyć je na półmisku, posolić i polać każdy z nich 2 łyżkami sosu pomidorowego.
7.     Wszystkie plastry posypać startym parmezanem.
8.     Na każdy plaster położyć 2-3 listki bazylii.
9.     Ułożyć kolejną warstwę w ten sam sposób.
10.  Podawać z bagietką w temperaturze pokojowej.




0 komentarze:

Prześlij komentarz