Melanzane alla parmigiana, czyli bakłażany w sosie pomidorowym,
poprószone parmezanem i udekorowane listkami bazylii. Smażone bakłażany
dosłownie rozpływają się w ustach i trudno jest się od nich oderwać. Świetnie nadają
się na kolacje w upalne wieczory. Można przechowywać je do kilku dni w lodówce.
2 bakłażany
1 łyżka soli
150 ml oliwy z oliwek
300 ml sosu pomidorowego
15 łyżeczek startego
parmezanu
kilkanaście listków bazylii
bagietka
1.
Bakłażany umyć, osuszyć,
odciąć końcówki i pokroić wzdłuż na 1 cm plastry.
2.
Włożyć je do
naczynia z osoloną wodą i zostawić na 30 min, aby pozbyły się goryczki i nie
wchłaniały za dużo oleju podczas smażenia.
3.
Odsączyć na papierowych
ręcznikach.
4.
Na patelni
rozgrzać oliwę z oliwek i smażyć bakłażany z obu stron na lekko brązowy kolor.
5. Usmażone plastry
bakłażanów układać na papierowych ręcznikach, aby pozbyć się nadmiaru oliwy.
6.
Następnie ułożyć
je na półmisku, posolić i polać każdy z nich 2 łyżkami sosu pomidorowego.
7.
Wszystkie plastry
posypać startym parmezanem.
8.
Na każdy plaster
położyć 2-3 listki bazylii.
9.
Ułożyć kolejną
warstwę w ten sam sposób.
10.
Podawać z
bagietką w temperaturze pokojowej.
0 komentarze:
Prześlij komentarz