Smażony brie z konfiturą z pomidorów

Drukuj

Smażony ser brie to bardzo smaczna i szybka przystawka. Świetnie komponuje się ze słodkimi dodatkami. Często podawany jest z żurawiną, ale my dla odmiany proponujemy spróbować go z konfiturą z pomidorów. Jej specyficzny smak uzyskany jest dzięki dodatkowi brandy i rodzynków.




Składniki, 3-4 porcje:
250 g sera brie
1 duże jajko
150 g bułki tartej
2 łyżki rodzynków
100 ml brandy
2 łyżki masła
250 g pokrojonych pomidorów bez skórek
25 g cukru
szczypta soli
pieprz
1 łyżka koncentratu pomidorowego
150 ml oleju arachidowego
120 g mieszanki sałat

1.     Pokroić ser na 1 cm plasterki i przekroić na pół.
2.     Każdy kawałek sera obtoczyć w roztrzepanym jajku, a następnie w bułce tartej i odstawić do lodówki na 30 min.
3.     Opłukać rodzynki i zalać ciepłą wodą na 1 min.
4.     Odcedzić i zalać brandy na 10 min.
5.     W garnuszku rozpuścić masło i dodać pomidory.
6.     Po 5 min posłodzić, posolić i popieprzyć.
7.     Odcedzić rodzynki, zachowując brandy i dodać je do pomidorów.
8.     Do brandy dodać koncentrat pomidorowy, wymieszać i wlać do pomidorów. Gotować ok. 20 min, aż brandy odparuje.
9.     Rozgrzać olej i smażyć kawałki brie na złotopomarańczowy kolor.
10.  Po usmażeniu odsączyć z nadmiaru tłuszczu na papierowych ręcznikach.
11.  Ułożyć na talerzu mieszankę sałat, a na nich usmażony ser.
12.  Podawać z ciepłą konfiturą z pomidorów. 



0 komentarze:

Prześlij komentarz