Smażony ser brie to bardzo smaczna i szybka przystawka. Świetnie
komponuje się ze słodkimi dodatkami. Często podawany jest z żurawiną, ale my
dla odmiany proponujemy spróbować go z konfiturą z pomidorów. Jej specyficzny
smak uzyskany jest dzięki dodatkowi brandy i rodzynków.
Składniki, 3-4 porcje:
250 g sera brie
1 duże jajko
150 g bułki tartej
2 łyżki rodzynków
100 ml brandy
2 łyżki masła
250 g pokrojonych pomidorów bez
skórek
25 g cukru
szczypta soli
pieprz
1 łyżka koncentratu
pomidorowego
150 ml oleju arachidowego
120 g mieszanki sałat
1.
Pokroić ser na 1
cm plasterki i przekroić na pół.
2.
Każdy kawałek
sera obtoczyć w roztrzepanym jajku, a następnie w bułce tartej i odstawić do lodówki
na 30 min.
3. Opłukać rodzynki i zalać ciepłą wodą na 1 min.
4. Odcedzić i zalać brandy na 10 min.
5. W garnuszku rozpuścić masło i dodać pomidory.
6.
Po 5 min posłodzić,
posolić i popieprzyć.
7.
Odcedzić
rodzynki, zachowując brandy i dodać je do pomidorów.
8. Do brandy dodać koncentrat pomidorowy, wymieszać i wlać
do pomidorów. Gotować ok. 20 min, aż brandy odparuje.
9. Rozgrzać olej i smażyć kawałki brie na złotopomarańczowy
kolor.
10.
Po usmażeniu
odsączyć z nadmiaru tłuszczu na papierowych ręcznikach.
11.
Ułożyć na talerzu
mieszankę sałat, a na nich usmażony ser.
12.
Podawać z ciepłą
konfiturą z pomidorów.
0 komentarze:
Prześlij komentarz