Sałatka z wołowiną

Drukuj

Przepis na sałatkę z wołowiną narodził się po ugotowaniu rosołu warzywno-wołowego. To bardzo dobry sposób na smaczne wykorzystanie pozostałego mięsa. Zamiast wołowiny można również wykorzystać mięso z indyka. Sałatkę należy podawać lekko schłodzoną.

Składniki, 3 porcje:
4 średnie ziemniaki
350 g ugotowanej wołowiny z rosołu
½ sałaty lodowej
3 szczypty soli morskiej
świeżo zmielony czarny pieprz
3-4 łyżki oliwy z oliwek extravergine
2-3 łyżki octu winnego

1.    Ziemniaki obrać i ugotować w osolonej wodzie (ok. 40 min).
2.    Odcedzić, ostudzić i pokroić każdego ziemniaka na 8 części.
3.    Ugotowaną wołowinę pokroić na podłużne kawałki.
4.    Sałatę umyć, osuszyć i pokroić lub poszarpać.
5.    Ziemniaki, wołowinę i sałatę włożyć do salaterki.
6.    Doprawić solą, pieprzem, oliwą, octem winnym i wymieszać.



0 komentarze:

Prześlij komentarz