Przepis na sałatkę z wołowiną
narodził się po ugotowaniu rosołu warzywno-wołowego. To bardzo dobry sposób na
smaczne wykorzystanie pozostałego mięsa. Zamiast wołowiny można również wykorzystać
mięso z indyka. Sałatkę należy podawać lekko schłodzoną.
4 średnie ziemniaki
350 g ugotowanej wołowiny z rosołu
½ sałaty lodowej
3 szczypty soli morskiej
świeżo zmielony czarny pieprz
3-4 łyżki oliwy z oliwek extravergine
2-3 łyżki octu winnego
1. Ziemniaki obrać i ugotować w
osolonej wodzie (ok. 40 min).
2. Odcedzić, ostudzić i pokroić każdego
ziemniaka na 8 części.
3. Ugotowaną wołowinę pokroić na
podłużne kawałki.
4. Sałatę umyć, osuszyć i pokroić
lub poszarpać.
5. Ziemniaki, wołowinę i sałatę
włożyć do salaterki.
0 komentarze:
Prześlij komentarz