Zapiekana papryka po sycylijsku

Drukuj

Zaczął się sezon na paprykę, wiec warto coś z niej przyrządzić. Proponujemy Wam zapiekaną paprykę z szynką, salami, parmezanem, natką pietruszki, orzeszkami pinii i rodzynkami. Farsz jest bardzo smaczny i oryginalny w smaku. Bardzo polecamy!

Składniki, 4 porcje:
1 średnia cebula
3 łyżki oliwy z oliwek extravergine
100 g szynki
100 g salami
1 średni pomidor
1 kulka mozzarelli / 100 g żółtego sera
4 łyżki startego parmezanu
1 łyżka posiekanej natki pietruszki
1 łyżka orzeszków pinii
1 łyżka drobnych rodzynków (passoline)
8 łyżek bułki tartej
1 jajko
3 szczypty soli morskiej
szczypta peperoncino
2 duże papryki

1.    Nastawić piekarnik na 180°C.
2.    Cebulę pokroić w kostkę, przysmażyć na oliwie na złoty kolor i przełożyć do miski.
3.    Wędliny, pomidora i mozzarellę pokroić w kostkę i włożyć do miski.
4.    Dodać parmezan, natkę pietruszki, orzeszki pinii i rodzynki.
5.    Na koniec dodać bułkę tartą i jajko.
6.    Doprawić solą i peperoncino i wszystko dokładnie wymieszać.
7.    Paprykę umyć, przekroić wzdłuż na pół i usunąć gniazda nasienne.
8.    Ponakładać farsz do każdej połówki, ułożyć na blasze i wstawić do piekarnika.
9.    Zapiekać przez ok. 40 min, aż papryka będzie miękka.



0 komentarze:

Prześlij komentarz