Zaczął się sezon na paprykę, wiec
warto coś z niej przyrządzić. Proponujemy Wam zapiekaną paprykę z szynką,
salami, parmezanem, natką pietruszki, orzeszkami pinii i rodzynkami. Farsz jest
bardzo smaczny i oryginalny w smaku. Bardzo polecamy!
1 średnia cebula
3 łyżki oliwy z oliwek extravergine
100 g szynki
100 g salami
1 średni pomidor
1 kulka mozzarelli / 100 g żółtego sera
4 łyżki startego parmezanu
1 łyżka posiekanej natki pietruszki
1 łyżka orzeszków pinii
1 łyżka drobnych rodzynków (passoline)
8 łyżek bułki tartej
1 jajko
3 szczypty soli morskiej
szczypta peperoncino
2 duże papryki
1. Nastawić piekarnik na 180°C.
2. Cebulę pokroić w kostkę,
przysmażyć na oliwie na złoty kolor i przełożyć do miski.
3. Wędliny, pomidora i
mozzarellę pokroić w kostkę i włożyć do miski.
4. Dodać parmezan, natkę pietruszki,
orzeszki pinii i rodzynki.
5. Na koniec dodać bułkę tartą i
jajko.
6. Doprawić solą i peperoncino i
wszystko dokładnie wymieszać.
7. Paprykę umyć, przekroić wzdłuż
na pół i usunąć gniazda nasienne.
8. Ponakładać farsz do każdej połówki,
ułożyć na blasze i wstawić do piekarnika.
0 komentarze:
Prześlij komentarz