Ciasto jogurtowe ze świeżymi morelami i kruszonką jest
pyszne, lekkie i puszyste :) Starta skórka z pomarańczy dodatkowo wzbogaca jego
smak. Jest również bardzo łatwe i szybkie do zrobienia. Do odmierzania
większości składników służy kubeczek po małym jogurcie.
Kruszonka
100 g masła
65 g cukru
100 g mąki pszennej
Ciasto
1 kg świeżych moreli
1 kubeczek jogurtu
naturalnego
4 jajka
2 kubeczki cukru
1 kubeczek oleju roślinnego
1 łyżeczka pasty waniliowej
starta skórka z 1 pomarańczy
3 kubeczki mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do
pieczenia
1.
Formę wyłożyć
papierem do pieczenia i nastawić piekarnik na 180°C.
2.
Przygotować kruszonkę:
przesiać mąkę do miski lub na stolnicę, dodać cukier i masło. Posiekać masło na
małe kawałki i rozetrzeć szybko wszystkie składniki w palcach, aż się połączą.
3.
Morele umyć, osuszyć,
wypestkować i pokroić w ósemki.
4.
Przelać jogurt
naturalny do miseczki i umyć kubeczek (posłuży za miarkę).
5.
Do dużej miski
wbić jajka, wsypać cukier i miksować 5 minut.
6.
Dodać jogurt,
olej, pastę waniliową i startą na drobnych oczkach skórkę z pomarańczy.
7.
Przesiać mąkę
razem z proszkiem do pieczenia bezpośrednio do miski i delikatnie wymieszać
łyżką.
8.
Ciasto przelać do
formy i na wierzchu poukładać morele.
9.
Posypać
kruszonką, wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez ok. 50 minut (do
suchego patyczka).
0 komentarze:
Prześlij komentarz