Placuszki na maślance z dodatkiem ricotty są jeszcze
bardziej pulchne i smaczne, niż te tradycyjne. Po usmażeniu można je oprószyć waniliowym
cukrem pudrem, cynamonem lub polać syropem klonowym.
255 g mąki pszennej tortowej
½ łyżeczki proszku do
pieczenia
½ łyżeczki sody
100 g cukru
4 jajka (oddzielnie białka i
żółtka)
340 g maślanki / jogurtu
naturalnego
1 łyżka cukru waniliowego / 1
opakowanie cukru wanilinowego (16 g)
200 g sera ricotta
olej roślinny do smażenia
waniliowy cukier puder
2 łyżeczki cynamonu
1.
Mąkę wraz z
proszkiem do pieczenia i sodą przesiać do miski.
2.
Dodać cukier, żółtka,
maślankę, cukier waniliowy i zmiksować.
3.
Mieszając, dodawać
po 1 łyżce ricottę.
4.
Ubić białka na
sztywną pianę (ok. 5 min) i delikatnie połączyć łyżką z resztą składników.
5.
Rozgrzać odrobinę
oleju na patelni i kłaść po 1 kopiastej łyżce ciasta, formując małe placuszki.
6.
Smażyć na małym
ogniu po ok. 4 min z każdej strony.
7.
Usmażone
placuszki posypać cukrem pudrem i cynamonem.
0 komentarze:
Prześlij komentarz