Peperonata

Drukuj

Peperonata to typowo włoska potrawa. Podawana jest jako przystawka do wędlin, serów, a także jako sałatka do mięsnych dań z grilla. Papryka jest bardzo delikatna, a zarazem mięsista. Jest również słodko-kwaśna i nadaje mięsu wyjątkowy smak. Warto ją spróbować, bo jest po prostu wyśmienita :) Można ją przechowywać do tygodnia w lodówce lub zamrozić. Szczególnie polecamy!
 

Składniki, 4-6 porcji:
1 kg czerwonej papryki
1 duża cebula
4 łyżki oliwy z oliwek extravergine
1 puszka (400 g) krojonych pomidorów bez skórek
4 szczypty soli morskiej
2 łyżeczki cukru
4 łyżki octu winnego

1.    Rozgrzać piekarnik do 180°C, ułożyć na blasze cale papryki i piec do miękkości (ok. 45 min).
2.    Cebulę pokroić w małą kostkę.
3.    W niewysokim garnku rozgrzać oliwę i podsmażyć cebulę na zloty kolor.
4.    Dodać pomidory i gotować pod przykryciem przez 15 min.
5.    Doprawić solą i cukrem i gotować jeszcze przez 5 min bez przykrycia.
6.    Upieczone papryki ostudzić, usunąć skórki i gniazda nasienne.
7.    Pokroić papryki w kawałki o wymiarach ok. 3x5 cm i dodać do pomidorów.
8.    Wlać ocet i gotować na małym ogniu przez 5 min, mieszając od czasu do czasu.
9.    Przełożyć peperonatę do salaterki, ostudzić i wstawić do lodówki.
10.  Podawać w temperaturze pokojowej lub lekko schłodzoną.




2 komentarze:

  1. Wreszcie zrobiłem! Jedna z moich najbardziej ulubionych potraw włoskich. Mógłbym jeść i jeść...

    OdpowiedzUsuń