Bardzo prosty i tani sposób na przygotowanie spaghetti.
Usmażoną cukinię możecie przechowywać w lodówce przez kilka dni. Później wystarczy
wyjąć ją z lodówki kilka godzin wcześniej przed użyciem, aby była w
temperaturze pokojowej. Smaczny makaron dla amatorów włoskiej kuchni :)
Składniki, 3 porcje:
4 małe cukinie
100 ml oliwy z oliwek extravergine
3 l wody
1 ½ łyżki soli
270 g spaghetti
peperoncino
6 łyżek startego parmezanu /
grana padano
1.
Cukinie pokroić
na ½ cm plasterki.
2.
Na patelni rozgrzać
oliwę i smażyć plasterki cukinii na średnim ogniu z obu stron na ciemnobrązowy
kolor.
3.
Usmażoną cukinię włożyć
do salaterki, posolić i na koniec zalać ją oliwą ze smażenia.
4.
W międzyczasie ugotować
makaron w osolonej wodzie.
5.
Odcedzić makaron,
zostawiając ok. 1 szklanki wody (250 ml).
6.
Dodać oliwę ze smażenia,
doprawić peperoncino i wymieszać.
7.
Ponakładać na
talerze, posypać startym parmezanem, a na wierzchu poukładać plasterki cukinii.
0 komentarze:
Prześlij komentarz