Dynia z czosnkiem i miętą

Drukuj

Na targu warzywnym można teraz kupić piękne dynie. Przygotowałyśmy więc bardzo dobrą przystawkę: słodko-kwaśną, smażoną dynię z czosnkiem i miętą. Polecamy ją szczególnie tym, którzy nie przekonali się jeszcze do smaku dyni. W tej wersji na pewno Wam posmakuje :)


Składniki, 5 porcji:
2 kg dyni
150 ml oliwy extravergine
sól
1 mała główka czosnku
2 łyżeczki cukru
30 ml octu winnego
kilka gałązek mięty

1.     Dynię umyć, osuszyć i przekroić na pół.
2.     Usunąć pestki, pokroić miąższ w poprzek na ok. 1 cm plasterki i obrać ze skorki.
3.   W rondlu lub na patelni rozgrzać oliwę i smażyć dynię do miękkości na średnim ogniu, od czasu do czasu przewracając ją na drugą stronę.
4.     Wyłożyć usmażoną dynię na półmisek i posolić każdy plasterek.
5.     Na tej samej oliwie podsmażyć obrane i pokrojone wzdłuż na pół ząbki czosnku.
6.     Dodać cukier i ciągle mieszać, aż się rozpuści.
7.     Zdjąć z ognia na kilka minut, aby oliwa ostygła.
8.     Wlać ocet i ponownie smażyć ok. 30 sekund.
9.     Polać dynię oliwą z przysmażonym czosnkiem i posypać listkami mięty.
10.  Podawać lekko schłodzoną lub w temperaturze pokojowej.



0 komentarze:

Prześlij komentarz