Sałatka z pieczarek to dobry
dodatek do wędlin i mięs. Dzięki gotowaniu grzybów w wodzie z dodatkiem octu,
nabierają intensywniejszego smaku.
1 kg pieczarek
łyżka soli morskiej
6 łyżek octu winnego
2-3 łyżki oliwy z oliwek extravergine
2 ząbki czosnku
1 łyżka posiekanej natki pietruszki
1. Pieczarki oczyścić i pokroić
na cząstki (małe pieczarki na 4, a większe na 6-8).
2. Do garnka z prawie wrzącą
wodą dodać sól i 4 łyżki octu.
3. Wrzucić pieczarki i gotować ok.
30 min.
4. Odcedzić i wystudzić.
5. Przełożyć do salaterki, przyprawić
do smaku solą, wlać oliwę z oliwek, dodać czosnek pokrojony w 3 mm plasterki i natkę
pietruszki.
6. Skropić 2 łyżkami octu
winnego i wymieszać.
7. Schłodzić w lodówce i wyjąc
ok. 1 h przed podaniem.
0 komentarze:
Prześlij komentarz