Obiad gotowy w ok. 20 minut :) Sos jest pyszny, ma
aksamitną konsystencję, a jego przygotowanie nie zajmuje więcej niż gotowanie
makaronu. To jedno z ulubionych dań synka BA, a jest on dość wybredny ;) W
wersji dla dzieci należy oczywiście pominąć wino i peperoncino.
Składniki, 3 porcje:
3 l wody
1,5 łyżki soli morskiej
1 mała cebula
2 łyżki oliwy z oliwek
extravergine
1 puszka tuńczyka w kawałkach
w oleju (masa ryby 130 g)
30 ml białego wytrawnego wina
2 szczypty soli morskiej
peperoncino
200 ml gęstej śmietany 36%
1 łyżka posiekanej natki
pietruszki (opcjonalnie)
250 g makaronu kokardki
1.
Nastawić wodę na
makaron i wsypać sól.
2.
Cebulę pokroić w
kostkę i podsmażyć na oliwie na złoty kolor.
3.
Dodać odsączonego
z oleju tuńczyka, podlać winem i odparować (ok. 2 min).
4.
Dodać śmietanę, posolić
do smaku, zagotować i odstawić z ognia.
5.
Opcjonalnie
wsypać natkę pietruszki i wymieszać.
6.
Na wrzącą wodę
wrzucić makaron i gotować wg zaleceń na opakowaniu.
7.
Makaron odcedzić
i wymieszać z połową sosu.
8.
Rozłożyć na
talerze i polać pozostałym sosem.
Tego probowalam i jest pyszne!!!!! :-)
OdpowiedzUsuńSuper :) Spróbuj też makaronu z warzywami i boczkiem http://baikawkuchni.blogspot.com/2013/08/pennette-z-warzywami-i-boczkiem_22.html Na pewno Ci posmakuje.
OdpowiedzUsuń