Oliwki z marchewką i selerem naciowym

Drukuj

Zielone oliwki z selerem naciowym, czosnkiem i marchewką to przystawka, do której nie trzeba namawiać. Polecamy ten przepis szczególnie tym, którzy nie przepadają za oliwkami, ponieważ dzięki warzywom nabierają zdecydowanie lepszego smaku. Sałatkę można przechowywać do tygodnia w lodówce.
 




Składniki, 5-6 porcji:
3 średnie marchewki
3 łodygi selera naciowego
2 ząbki czosnku
200 g zielonych oliwek z pestka
5 łyżek oliwy z oliwek extravergine
4 łyżki octu winnego

1.    Marchewki obrać i umyć.
2.    Przekroić wzdłuż na pół, a następnie pokroić w 0,5 cm plasterki i włożyć do salaterki.
3.    Seler umyć, pokroić w 0,5 cm plasterki i dodać do marchewek.
4.    Czosnek obrać, pokroić w trzy grubsze plasterki i włożyć do salaterki.
5.    Dodać odcedzone oliwki, wlać oliwę, ocet i wymieszać.
6.    Wstawić do lodówki na kilka godzin (im dłużej, tym lepiej).
7.    Sałatkę podawać w temperaturze pokojowej lub lekko schłodzoną.




0 komentarze:

Prześlij komentarz