Zielone oliwki z selerem
naciowym, czosnkiem i marchewką to przystawka, do której nie trzeba namawiać. Polecamy
ten przepis szczególnie tym, którzy nie przepadają za oliwkami, ponieważ dzięki
warzywom nabierają zdecydowanie lepszego smaku. Sałatkę można przechowywać do
tygodnia w lodówce.
Składniki, 5-6 porcji:
3 średnie marchewki
3 łodygi selera naciowego
2 ząbki czosnku
200 g zielonych oliwek z pestka
5 łyżek oliwy z oliwek extravergine
4 łyżki octu winnego
1. Marchewki obrać i umyć.
2. Przekroić wzdłuż na pół, a
następnie pokroić w 0,5 cm plasterki i włożyć do salaterki.
3. Seler umyć, pokroić w 0,5 cm
plasterki i dodać do marchewek.
4. Czosnek obrać, pokroić w trzy grubsze plasterki i włożyć do salaterki.
5. Dodać odcedzone oliwki, wlać
oliwę, ocet i wymieszać.
6. Wstawić do lodówki na kilka
godzin (im dłużej, tym lepiej).
7. Sałatkę podawać w
temperaturze pokojowej lub lekko schłodzoną.
0 komentarze:
Prześlij komentarz