Sznycle cielęce w sosie pieczarkowym

Drukuj

Sznycle cielęce z pieczarkami to idealna propozycja na wykwintny obiad czy kolację. Wszyscy goście na pewno będą zachwyceni! Mięso jest tak mięciutkie, że aż rozpływa się w ustach. Zarówno sos pieczarkowy, jak i sznycle mają cudowny, maślano-winny smak, do którego chce się ciągle powracać… To jedno z naszych ulubionych dań. Spróbujcie koniecznie!
 
Składniki, 3 porcje:
1 mała cebula
40 g masła
400 g pieczarek świeżych / mrożonych
3 szczypty soli morskiej
400 g cielęciny / wołowiny
4 łyżki mąki pszennej
60 g masła
50 ml białego wytrawnego wina
peperoncino do smaku

1.    Cebulę pokroić w małą kostkę i podsmażyć na maśle na złoty kolor w szerokim i płaskim garnku.
2.    Pieczarki pokroić na plasterki, dodać do cebuli, posolić i smażyć ok. 15 min, aż odparuje połowa płynu.
3.    Cielęcinę pokroić na 0,5 cm plastry i obtoczyć w mące.
4.    Na patelni rozpuścić masło i zrumienić mięso z obu stron.
5.    Posolić każdy plasterek i przełożyć podsmażone sznycle do garnka z pieczarkami.
6.    Podlać winem i odparować (ok. 2 min).
7.    Dusić pod przykryciem ok. 30 min, aż mięso będzie miękkie. Jeśli podczas duszenia zostanie mało wody z pieczarek, mięso należy podlać szklanką wody i dodatkowo posolić.
8.    Pod koniec duszenia dodać peperoncino wg uznania.
9.    Podawać ze świeżą bagietką, ziemniakami, ryżem lub kaszą.



0 komentarze:

Prześlij komentarz