Spaghetti alla carrettiera

Drukuj


Spaghetti alla carrettiera, czyli wariacja na temat Spaghetti aglio, olio e peperoncino ;) Wypróbujcie obydwa przepisy!

 


Składniki, 2 porcje:
2 litry wody
1 łyżka soli morskiej
200 g spaghetti
5-6 ząbków czosnku
1 mała papryczka peperoncino / inna ostra papryczka / peperoncino w proszku
6 łyżek oliwy z oliwek extravergine
4 łyżki bułki tartej
1 łyżeczka oliwy z oliwek extravergine
1 łyżka posiekanej natki pietruszki
4 łyżki startego parmezanu / grana padano

1.     Nastawić wodę na makaron i wsypać sól.
2.     Na wrzącą wodę wrzucić spaghetti i gotować wg zaleceń na opakowaniu.
3.     Czosnek obrać i pokroić w drobną kostkę.
4.     Papryczkę pokroić w kostkę lub w cienkie plasterki (jeżeli nie chcemy, żeby potrawa była bardzo ostra, należy również usunąć pestki).
5.     Na patelni rozgrzać oliwę, dodać czosnek, papryczkę i smażyć, aż czosnek będzie miał złoty kolor.
6.     Zdjąć z ognia, dodać 10 łyżek wody z gotującego się makaronu i natkę pietruszki.
7.     Na drugiej patelni zrumienić bułkę tartą na pomarańczowobrązowy kolor, mieszając od czasu do czasu.
8.     Pod koniec grillowania wlać łyżeczkę oliwy, zdjąć z ognia, dodać posiekaną natkę pietruszki i wymieszać.
9.     Makaron odcedzić, przełożyć na patelnię z czosnkiem i dobrze wymieszać.
10.  Nałożyć na talerze, posypać grillowaną bułką tartą i parmezanem.




0 komentarze:

Prześlij komentarz