Spaghetti
alla carrettiera, czyli wariacja na temat Spaghetti aglio, olio e peperoncino
;) Wypróbujcie obydwa przepisy!
Składniki, 2 porcje:
2 litry wody
1 łyżka soli morskiej
200 g spaghetti
5-6 ząbków czosnku
1 mała papryczka peperoncino
/ inna ostra papryczka / peperoncino w proszku
6 łyżek oliwy z oliwek
extravergine
4 łyżki bułki tartej
1 łyżeczka oliwy z oliwek extravergine
1 łyżka posiekanej natki pietruszki
4 łyżki startego parmezanu /
grana padano
1. Nastawić wodę na makaron i wsypać sól.
2. Na wrzącą wodę wrzucić spaghetti i gotować wg
zaleceń na opakowaniu.
3. Czosnek obrać i pokroić w drobną kostkę.
4. Papryczkę pokroić w kostkę lub w cienkie plasterki
(jeżeli nie chcemy, żeby potrawa była bardzo ostra, należy również usunąć
pestki).
5. Na patelni rozgrzać oliwę, dodać czosnek, papryczkę
i smażyć, aż czosnek będzie miał złoty kolor.
6. Zdjąć z ognia, dodać 10 łyżek wody z gotującego się
makaronu i natkę pietruszki.
7.
Na drugiej
patelni zrumienić bułkę tartą na pomarańczowobrązowy kolor, mieszając od czasu
do czasu.
8.
Pod koniec grillowania
wlać łyżeczkę oliwy, zdjąć z ognia, dodać posiekaną natkę pietruszki i wymieszać.
9.
Makaron odcedzić, przełożyć na patelnię z czosnkiem i dobrze wymieszać.
10.
Nałożyć na talerze, posypać grillowaną bułką tartą i parmezanem.
0 komentarze:
Prześlij komentarz