Insalata di riso, czyli sałatka ryżowa z warzywami w
occie, tuńczykiem, kukurydzą, paróweczkami i oliwkami. Polecamy ją na kolację, na
imprezę lub na obiad w upalne dni. Jest bardzo dobra i szybka w przygotowaniu. Wystarczy
ugotować ryż i wymieszać go z gotowymi składnikami :)
Składniki, 6-8 porcji:
2,5 l wody
1 łyżka soli
200 g ryżu parboiled
1 słoiczek (290 g) mieszanki
warzyw w occie (papryka, marchewka, seler, cebula, ogórek itp.)
100 g kukurydzy w puszce
3 paróweczki (75 g)
1 puszka tuńczyka w kawałkach
w oleju (185 g)
10 czarnych oliwek
3 szczypty soli morskiej
świeżo zmielony czarny pieprz
do smaku
5 łyżek oliwy z oliwek
extravergine
4-5 łyżek octu winnego
1.
W garnku zagotować
wodę na ryż i posolić.
2.
Ryż ugotować wg zaleceń
na opakowaniu, odcedzić i ostudzić w salaterce.
3.
Odcedzić warzywa
w occie i kukurydzę i dodać do ryżu.
4.
Parówki przekroić
wzdłuż na pół, a następnie na ok. 0,5 cm plasterki i przełożyć do salaterki.
5.
Wylać olej z
puszki tuńczyka i dodać rybę do ryżu.
6.
Oliwki wydrylować,
pokroić w krążki i włożyć do miski.
7.
Doprawić wszystko
solą, pieprzem, oliwą, octem i dokładnie wymieszać.
8.
Odstawić do lodówki.
9.
Sałatkę podawać lekko
schłodzoną lub w temperaturze pokojowej.
0 komentarze:
Prześlij komentarz