Insalata di riso

Drukuj

Insalata di riso, czyli sałatka ryżowa z warzywami w occie, tuńczykiem, kukurydzą, paróweczkami i oliwkami. Polecamy ją na kolację, na imprezę lub na obiad w upalne dni. Jest bardzo dobra i szybka w przygotowaniu. Wystarczy ugotować ryż i wymieszać go z gotowymi składnikami :)
 

Składniki, 6-8 porcji:
2,5 l wody
1 łyżka soli
200 g ryżu parboiled
1 słoiczek (290 g) mieszanki warzyw w occie (papryka, marchewka, seler, cebula, ogórek itp.)
100 g kukurydzy w puszce
3 paróweczki (75 g)
1 puszka tuńczyka w kawałkach w oleju (185 g)
10 czarnych oliwek
3 szczypty soli morskiej
świeżo zmielony czarny pieprz do smaku
5 łyżek oliwy z oliwek extravergine
4-5 łyżek octu winnego

1.    W garnku zagotować wodę na ryż i posolić.
2.    Ryż ugotować wg zaleceń na opakowaniu, odcedzić i ostudzić w salaterce.
3.    Odcedzić warzywa w occie i kukurydzę i dodać do ryżu.
4.    Parówki przekroić wzdłuż na pół, a następnie na ok. 0,5 cm plasterki i przełożyć do salaterki.
5.    Wylać olej z puszki tuńczyka i dodać rybę do ryżu.
6.    Oliwki wydrylować, pokroić w krążki i włożyć do miski.
7.    Doprawić wszystko solą, pieprzem, oliwą, octem i dokładnie wymieszać.
8.    Odstawić do lodówki.
9.    Sałatkę podawać lekko schłodzoną lub w temperaturze pokojowej.



0 komentarze:

Prześlij komentarz