Szynka w piwie z musem cebulowym

Drukuj

Za każdym razem, kiedy przygotowujemy szynkę w piwie z musem cebulowym, zbieramy od naszych gości same pochwały. Mięso z tego przepisu wychodzi bardzo soczyste. W połączeniu z musem cebulowym o piwnym i delikatnie słodkawym smaku, jest po prostu wyśmienite i rozpływa się w ustach. W ten sam sposób przyrządzamy również schab lub karczek. Danie możecie podawać z purée ziemniaczanym, pieczonymi ziemniakami lub świeżą bagietką, maczając ją w cebulowym sosie. Gorąco polecamy!
 


Składniki, 3-4 porcje:
600 g cebuli
3 łyżki oliwy z oliwek extravergine
700 g surowej niewędzonej szynki / schabu bez kości / karczku
1 gałązka świeżego rozmarynu
1 kostka rosołowa
500 ml piwa
2-3 szczypty soli morskiej
peperoncino

1.    Cebule pokroić w 0,5 cm krążki.
2.    W szerokim garnku rozgrzać oliwę i obsmażyć szynkę z obu stron.
3.    Dodać cebule i podsmażać razem z mięsem przez 10 min.
4.    Dodać rozmaryn, kostkę rosołową i zalać piwem.
5.    Odparowywać je przez ok. 3 min.
6.    Mięso dusić do miękkości pod przykryciem (ok. 2 h), odwracając je co 30 min.
7.    Po godzinie duszenia ewentualnie doprawić solą i peperoncino.
8.    Wyjąc szynkę, rozciąć i usunąć siateczkę i pokroić ją na 1 cm plastry.
9.    Cebule zmiksować blenderem i polać każdy kawałek mięsa powstałym musem.


0 komentarze:

Prześlij komentarz