Za każdym razem, kiedy przygotowujemy szynkę w piwie z
musem cebulowym, zbieramy od naszych gości same pochwały. Mięso z tego przepisu
wychodzi bardzo soczyste. W połączeniu z musem cebulowym o piwnym i delikatnie
słodkawym smaku, jest po prostu wyśmienite i rozpływa się w ustach. W ten sam
sposób przyrządzamy również schab lub karczek. Danie możecie podawać z purée
ziemniaczanym, pieczonymi ziemniakami lub świeżą bagietką, maczając ją w
cebulowym sosie. Gorąco polecamy!
600 g cebuli
3 łyżki oliwy z oliwek
extravergine
700 g surowej niewędzonej
szynki / schabu bez kości / karczku
1 gałązka świeżego rozmarynu
1 kostka rosołowa
500 ml piwa
2-3 szczypty soli morskiej
peperoncino
1.
Cebule pokroić w 0,5
cm krążki.
2.
W szerokim garnku
rozgrzać oliwę i obsmażyć szynkę z obu stron.
3.
Dodać cebule i podsmażać
razem z mięsem przez 10 min.
4.
Dodać rozmaryn,
kostkę rosołową i zalać piwem.
5.
Odparowywać je
przez ok. 3 min.
6.
Mięso dusić do
miękkości pod przykryciem (ok. 2 h), odwracając je co 30 min.
7.
Po godzinie
duszenia ewentualnie doprawić solą i peperoncino.
8.
Wyjąc szynkę, rozciąć
i usunąć siateczkę i pokroić ją na 1 cm plastry.
0 komentarze:
Prześlij komentarz