Roladki z kurczaka w specku w sosie cytrynowym

Drukuj

Cytryna i kurczak stanowią bardzo dobre połączenie. Starta skórka z cytryny nadaje potrawie wyjątkowy smak. Zamiast specku możecie użyć szynki parmeńskiej lub ewentualnie surowego, wędzonego boczku pokrojonego w cieniutkie plasterki. Danie można podawać z pieczywem lub ryżem i z lampką czerwonego wina.



Składniki, 2 porcje:
350 g piersi z kurczaka
100 g szynki speck / szynki parmeńskiej
100 g sera provolone
2 łyżki oliwy z oliwek extravergine
20 g masła
starta skórka z 1 cytryny
80 ml białego wytrawnego wina
2 szczypty soli morskiej
czarny pieprz do smaku
100 ml bulionu warzywnego
1 ½ łyżeczki mąki pszennej

bagietka / ryż

1.     Piersi z kurczaka umyć, osuszyć, pokroić w cienkie plastry i delikatnie rozbić tłuczkiem.
2.     Na desce rozłożyć cienki plasterek specku, na nim położyć pierś z kurczaka i plasterek provolone.
3.     Zwinąć w roladkę i spiąć wykałaczką.
4.     W niskim i szerokim garnku rozgrzać oliwę i masło.
5.     Dodać skórkę cytryny, ułożyć roladki i obsmażać z dwóch stron przez kilka minut.
6.     Podlać winem, odparowywać 5 min i doprawić solą i pieprzem.
7.     Zalać bulionem i dusić pod przykryciem 15 min.
8.     Roladki wyjąc na talerz.
9.     Do 1/3 wysokości szklanki wlać bulion, dodać mąkę i energicznie wymieszać łyżeczką, aby nie powstały grudki.
10.  Do gotującego się bulionu wlać mąkę, ciągle mieszając. Zagotować i zdjąć z ognia.
11.  Sos wylać na talerze i ułożyć na nim roladki.
12.  Podawać z bagietką lub ryżem. 




0 komentarze:

Prześlij komentarz