Cytryna i kurczak stanowią bardzo dobre połączenie. Starta skórka z cytryny
nadaje potrawie wyjątkowy smak. Zamiast specku możecie użyć szynki parmeńskiej
lub ewentualnie surowego, wędzonego boczku pokrojonego w cieniutkie plasterki. Danie
można podawać z pieczywem lub ryżem i z lampką czerwonego wina.
Składniki, 2 porcje:
350 g piersi z kurczaka
100 g szynki speck / szynki parmeńskiej
100 g sera provolone
2 łyżki oliwy z oliwek extravergine
20 g masła
starta skórka z 1 cytryny
80 ml białego wytrawnego wina
2 szczypty soli morskiej
czarny pieprz do smaku
100 ml bulionu warzywnego
1 ½ łyżeczki mąki pszennej
bagietka / ryż
1.
Piersi z kurczaka umyć, osuszyć, pokroić
w cienkie plastry i delikatnie rozbić tłuczkiem.
2.
Na desce rozłożyć cienki plasterek
specku, na nim położyć pierś z kurczaka i plasterek provolone.
3.
Zwinąć w roladkę i spiąć wykałaczką.
4.
W niskim i szerokim garnku rozgrzać oliwę
i masło.
5.
Dodać skórkę cytryny, ułożyć roladki
i obsmażać z dwóch stron przez kilka minut.
6.
Podlać winem, odparowywać 5 min i
doprawić solą i pieprzem.
7.
Zalać bulionem i dusić pod
przykryciem 15 min.
8.
Roladki wyjąc na talerz.
9.
Do 1/3 wysokości szklanki wlać bulion,
dodać mąkę i energicznie wymieszać łyżeczką, aby nie powstały grudki.
10. Do gotującego się bulionu wlać mąkę, ciągle mieszając. Zagotować i zdjąć z
ognia.
11. Sos wylać na talerze i ułożyć na nim roladki.
12. Podawać z bagietką lub ryżem.
0 komentarze:
Prześlij komentarz