Kuskus po wegetariańsku

Drukuj

Kuskus łączy w sobie cechy makaronu i kaszy, można go przyrządzać na wiele sposobów m.in. z warzywami, rybami i mięsem. Tym razem polecamy Wam kuskus z warzywami. Jest bardzo smaczny, podaje się go na ciepło lub w temperaturze pokojowej. Danie możecie przygotować wcześniej i przechowywać w lodówce do 3 dni. 


Składniki, 6-8 porcji:
1 mały bakłażan lub pół dużego
1 łyżka soli
1 mała cebula
1 cukinia
szczypta soli
3 łyżki oliwy z oliwek extravergine
1 mała czerwona papryka lub pół dużej
5 pomidorków koktajlowych
3 szczypty soli morskiej
peperoncino / chili
80 ml oliwy z oliwek extravergine
½ puszki kukurydzy
400 g kuskusu
457 ml wody
szczypta soli
2 łyżki oliwy z oliwek extravergine
1 łyżka posiekanej natki pietruszki

1.     Bakłażan pokroić w 2 cm kostkę.
2.     Wlać wodę do miski, wsypać sól i włożyć pokrojony bakłażan na ok. 30 min.
3.     Cebulę pokroić w kostkę.
4.     Cukinię pokroić wzdłuż na 4 części, a następnie w 0,5 cm plasterki.
5.     Na patelni rozgrzać oliwę, dodać cebulę, cukinię, sól i przysmażać kilka minut.
6.     Z papryki usunąć gniazdo nasienne, pokroić ją w 1 cm kostkę i dodać do cukinii.
7.     Pomidorki pokroić w kostkę, dodać na patelnię i dusić pod przykryciem 15 min, mieszając od czasu do czasu.
8.     Doprawić solą, peperoncino i przysmażać bez przykrycia jeszcze kilka minut, aż warzywa będą miękkie. Na koniec dodać kukurydzę.
9.     Bakłażan osuszyć na ręcznikach papierowych, rozgrzać oliwę i smażyć na średnim ogniu na brązowy kolor.
10.  Odsączyć na ręcznikach papierowych, posolić i dodać do warzyw na patelni.
11.  Do garnka wlać wodę (80 ml na 70 g kuskusu lub wg zaleceń na opakowaniu), lekko posolić i doprowadzić do wrzenia.
12.  Zdjąć z ognia, wlać oliwę i wsypywać kuskus, mieszając ciągle widelcem.
13.  Kuskus przykryć pokrywką na 5 min lub wg zaleceń na opakowaniu.
14.  Wymieszać z sosem i posypać natką pietruszki.

0 komentarze:

Prześlij komentarz