Kuskus łączy w sobie cechy makaronu i kaszy, można go przyrządzać
na wiele sposobów m.in. z warzywami, rybami i mięsem. Tym razem polecamy Wam
kuskus z warzywami. Jest bardzo smaczny, podaje się go na ciepło lub w
temperaturze pokojowej. Danie możecie przygotować wcześniej i przechowywać w
lodówce do 3 dni.
Składniki, 6-8 porcji:
1 mały bakłażan lub pół
dużego
1 łyżka soli
1 mała cebula
1 cukinia
szczypta soli
3 łyżki oliwy z oliwek
extravergine
1 mała czerwona papryka lub
pół dużej
5 pomidorków koktajlowych
3 szczypty soli morskiej
peperoncino / chili
80 ml oliwy z oliwek
extravergine
½ puszki kukurydzy
400 g kuskusu
457 ml wody
szczypta soli
2 łyżki oliwy z oliwek
extravergine
1 łyżka posiekanej natki
pietruszki
1.
Bakłażan pokroić w
2 cm kostkę.
2.
Wlać wodę do
miski, wsypać sól i włożyć pokrojony bakłażan na ok. 30 min.
3.
Cebulę pokroić w
kostkę.
4.
Cukinię pokroić wzdłuż
na 4 części, a następnie w 0,5 cm plasterki.
5.
Na patelni rozgrzać
oliwę, dodać cebulę, cukinię, sól i przysmażać kilka minut.
6.
Z papryki usunąć
gniazdo nasienne, pokroić ją w 1 cm kostkę i dodać do cukinii.
7.
Pomidorki pokroić
w kostkę, dodać na patelnię i dusić pod przykryciem 15 min, mieszając od czasu
do czasu.
8.
Doprawić solą,
peperoncino i przysmażać bez przykrycia jeszcze kilka minut, aż warzywa będą
miękkie. Na koniec dodać kukurydzę.
9.
Bakłażan osuszyć na
ręcznikach papierowych, rozgrzać oliwę i smażyć na średnim ogniu na brązowy
kolor.
10.
Odsączyć na
ręcznikach papierowych, posolić i dodać do warzyw na patelni.
11.
Do garnka wlać wodę
(80 ml na 70 g kuskusu lub wg zaleceń na opakowaniu), lekko posolić i doprowadzić
do wrzenia.
12.
Zdjąć z ognia, wlać
oliwę i wsypywać kuskus, mieszając ciągle widelcem.
13.
Kuskus przykryć
pokrywką na 5 min lub wg zaleceń na opakowaniu.
14.
Wymieszać z sosem
i posypać natką pietruszki.
0 komentarze:
Prześlij komentarz