Korzystając z trwającego sezonu na jabłka, upiekłyśmy pyszny,
kremowy sernik z jabłkami na chrupiącym spodzie. Przepis zaczerpnęłyśmy z
gazety To jest pyszne i trochę go zmodyfikowałyśmy. Polecamy!
Składniki, tortownica 26 cm:
Jabłka
1 kg jabłek
30 g masła
sok z 1 cytryny
Ciasto
150 g masła
200 g mąki
100 g cukru
szczypta soli
Masa serowa
250 g ricotty / twarogu
trzykrotnie zmielonego
150 g cukru
125 g jogurtu greckiego
3 jajka
1 opakowanie budyniu
waniliowego
skórka starta z 1 cytryny
cukier puder
1.
Jabłka obrać, pokroić
w ćwiartki, usunąć gniazda nasienne i pokroić w małe kawałki.
2.
W średnim garnku
rozpuścić masło, wlać sok z cytryny, dodać jabłka i dusić przez 10 min.
Ostudzić.
3.
W osobnym
garnuszku rozpuścić masło i lekko ostudzić.
4.
Do miski przesiać
mąkę, dodać cukier i szczyptę soli.
5.
Wlać ciepłe, roztopione
masło, szybko zagnieść i przestudzić.
6.
Piekarnik
nastawić na 175°C.
7.
Tortownicę
wysmarować masłem, wylepić spód ciastem i ponakłuwać je widelcem.
8.
Ricottę utrzeć z
cukrem, jogurtem, jajkami, budyniem i skórką z cytryny.
9.
Na ciasto wyłożyć
odsączone jabłka, wylać masę serową i
wstawić do nagrzanego piekarnika.
10.
Piec przez 50-60
min, wyjąć, ostudzić i posypać cukrem pudrem.
0 komentarze:
Prześlij komentarz