Sernik z jabłkami

Drukuj

Korzystając z trwającego sezonu na jabłka, upiekłyśmy pyszny, kremowy sernik z jabłkami na chrupiącym spodzie. Przepis zaczerpnęłyśmy z gazety To jest pyszne i trochę go zmodyfikowałyśmy. Polecamy!
 

Składniki, tortownica 26 cm:
Jabłka
1 kg jabłek
30 g masła
sok z 1 cytryny

Ciasto
150 g masła
200 g mąki
100 g cukru
szczypta soli

Masa serowa
250 g ricotty / twarogu trzykrotnie zmielonego
150 g cukru
125 g jogurtu greckiego
3 jajka
1 opakowanie budyniu waniliowego
skórka starta z 1 cytryny

cukier puder

1.    Jabłka obrać, pokroić w ćwiartki, usunąć gniazda nasienne i pokroić w małe kawałki.
2.    W średnim garnku rozpuścić masło, wlać sok z cytryny, dodać jabłka i dusić przez 10 min. Ostudzić.
3.    W osobnym garnuszku rozpuścić masło i lekko ostudzić.
4.    Do miski przesiać mąkę, dodać cukier i szczyptę soli.
5.    Wlać ciepłe, roztopione masło, szybko zagnieść i przestudzić.
6.    Piekarnik nastawić na 175°C.
7.    Tortownicę wysmarować masłem, wylepić spód ciastem i ponakłuwać je widelcem.
8.    Ricottę utrzeć z cukrem, jogurtem, jajkami, budyniem i skórką z cytryny.
9.    Na ciasto wyłożyć odsączone jabłka, wylać masę serową  i wstawić do nagrzanego piekarnika.
10.  Piec przez 50-60 min, wyjąć, ostudzić i posypać cukrem pudrem.



0 komentarze:

Prześlij komentarz