Mezze penne z kremem z zielonego groszku to bardzo smaczne
i pożywne danie. Dzieci za nim przepadają, jednak w wersji dla nich należy pominąć
peperoncino. Jest proste, składa się głównie z trzech składników i jest dość szybkie
w przygotowaniu :) Warto spróbować.
2 l wody
1 łyżka soli morskiej
1 mała cebula
3 łyżki oliwy z oliwek
extravergine
180 g mrożonego zielonego
groszku
350 ml wody
3-4 szczypty soli morskiej
szczypta peperoncino (opcjonalnie)
180 g makaronu mezze penne /
penne
kilka łyżek startego
parmezanu / grana padano
1. Cebulę pokroić w kostkę.
2.
W małym garnku rozgrzać
oliwę, dodać cebulę i przysmażyć ją na złoty kolor.
3. Nastawić wodę na makaron i wsypać
sól.
4.
Do cebuli wsypać
groszek i przysmażać wszystko przez ok. 5 min.
5.
Podlać wodą, posolić
i ewentualnie doprawić peperoncino.
6.
Gotować do
miękkości pod przykryciem przez ok. 20 min.
7. Na wrzącą wodę na makaron wrzucić
penne i gotować wg zaleceń na opakowaniu.
8.
Odłożyć 2 łyżki
groszku, a resztę zmiksować blenderem.
9.
Odcedzić makaron,
przełożyć go z powrotem do garnka, wlać krem z groszku i wymieszać.
10.
Nałożyć penne na
talerze, udekorować groszkiem i posypać parmezanem.
0 komentarze:
Prześlij komentarz