Mezze penne z kremem z zielonego groszku

Drukuj

Mezze penne z kremem z zielonego groszku to bardzo smaczne i pożywne danie. Dzieci za nim przepadają, jednak w wersji dla nich należy pominąć peperoncino. Jest proste, składa się głównie z trzech składników i jest dość szybkie w przygotowaniu :) Warto spróbować.


Składniki, 2 porcje:
2 l wody
1 łyżka soli morskiej
1 mała cebula
3 łyżki oliwy z oliwek extravergine
180 g mrożonego zielonego groszku
350 ml wody
3-4 szczypty soli morskiej
szczypta peperoncino (opcjonalnie)
180 g makaronu mezze penne / penne
kilka łyżek startego parmezanu / grana padano

1.    Cebulę pokroić w kostkę.
2.    W małym garnku rozgrzać oliwę, dodać cebulę i przysmażyć ją na złoty kolor.
3.    Nastawić wodę na makaron i wsypać sól.
4.    Do cebuli wsypać groszek i przysmażać wszystko przez ok. 5 min.
5.    Podlać wodą, posolić i ewentualnie doprawić peperoncino.
6.    Gotować do miękkości pod przykryciem przez ok. 20 min.
7.    Na wrzącą wodę na makaron wrzucić penne i gotować wg zaleceń na opakowaniu.
8.    Odłożyć 2 łyżki groszku, a resztę zmiksować blenderem.
9.    Odcedzić makaron, przełożyć go z powrotem do garnka, wlać krem z groszku i wymieszać.
10.  Nałożyć penne na talerze, udekorować groszkiem i posypać parmezanem.



0 komentarze:

Prześlij komentarz