Zuppa di cozze

Drukuj

Zuppa di cozze, czyli mule w sosie pomidorowym z przysmażonym czosnkiem :) To jedno z najsłynniejszych potraw kuchni śródziemnomorskiej. Podawana jest głównie jako przystawka. Gorąco polecamy!
 
Składniki, 3-4 porcje:
1 kg świeżych lub mrożonych muli
70 ml białego wytrawnego wina (opcjonalnie; w oryginalnym przepisie nie występuje)
3 ząbki czosnku
3 łyżki oliwy z oliwek extravergine
½ puszki krojonych pomidorów bez skórek
2-3 szczypty soli morskiej
1 łyżeczka cukru
peperoncino do smaku

bagietka

1.     Nalać do zlewu zimną wodę i włożyć świeże mule.
2.     Wyszorować i oczyścić z ewentualnych glonów, pociągając je wzdłuż muszli.
3.     Zmienić wodę i pocierać jedne muszle o drugie. Jeśli woda jest mętna, czynność należy powtórzyć. Otwarte muszle świeżych muli wyrzucić.
4.     Mrożone mule rozmrozić, wyczyścić i opłukać pod bieżącą wodą.
5.     Czyste mule przełożyć do wysokiego garnka, przykryć pokrywką i dusić na małym ogniu (ok. 15 min), aż muszle się otworzą, potrząsając garnkiem od czasu do czasu.
6.     Pod koniec można podlać je winem.
7.     Podczas duszenia muli obrać czosnek i pokroić w 3 mm plasterki.
8.     W małym garnku rozgrzać oliwę i przysmażyć czosnek na zloty kolor.
9.     Dodać pomidory i gotować pod przykryciem przez 10 min.
10.  Dodać sól, cukier, peperoncino i gotować jeszcze przez 5 min.
11.  Do sosu wlać 3-4 łyżki wody z duszenia muli.
12.  Mule odcedzić i wymieszać z sosem pomidorowym. Zamkniętych muli nie otwierać na siłę, ponieważ mogą spowodować zatrucie. Należy je wyrzucić.
13.  Mule z sosem przełożyć do miski lub na półmisek.
14.  Podawać z pieczywem.




0 komentarze:

Prześlij komentarz