Zuppa di cozze, czyli mule w
sosie pomidorowym z przysmażonym czosnkiem :) To jedno z najsłynniejszych potraw
kuchni śródziemnomorskiej. Podawana jest głównie jako przystawka. Gorąco
polecamy!
1 kg świeżych lub mrożonych muli
70 ml białego wytrawnego wina (opcjonalnie; w oryginalnym przepisie nie
występuje)
3 ząbki czosnku
3 łyżki oliwy z oliwek extravergine
½ puszki krojonych pomidorów bez skórek
2-3 szczypty soli morskiej
1 łyżeczka cukru
peperoncino do smaku
bagietka
1. Nalać do zlewu zimną wodę i włożyć
świeże mule.
2. Wyszorować i oczyścić z ewentualnych
glonów, pociągając je wzdłuż muszli.
3. Zmienić wodę i pocierać jedne
muszle o drugie. Jeśli woda jest mętna, czynność należy powtórzyć. Otwarte muszle świeżych muli wyrzucić.
4. Mrożone mule rozmrozić, wyczyścić i opłukać pod bieżącą
wodą.
5. Czyste mule przełożyć do
wysokiego garnka, przykryć pokrywką i dusić na małym ogniu (ok. 15 min), aż
muszle się otworzą, potrząsając garnkiem od czasu do czasu.
6. Pod koniec można podlać je
winem.
7. Podczas duszenia muli obrać czosnek
i pokroić w 3 mm plasterki.
8. W małym garnku rozgrzać oliwę
i przysmażyć czosnek na zloty kolor.
9. Dodać pomidory i gotować pod
przykryciem przez 10 min.
10. Dodać sól, cukier, peperoncino
i gotować jeszcze przez 5 min.
11. Do sosu wlać 3-4 łyżki wody z
duszenia muli.
12. Mule odcedzić i wymieszać z
sosem pomidorowym. Zamkniętych muli nie otwierać na siłę, ponieważ mogą
spowodować zatrucie. Należy je wyrzucić.
13. Mule z sosem przełożyć do
miski lub na półmisek.
14. Podawać z pieczywem.
0 komentarze:
Prześlij komentarz