Grillowane cukinie

Drukuj

Grillowane na patelni cukinie z dodatkiem oregano, czosnku i świeżej mięty idealnie pasują do wędlin, serów oraz grillowanego mięsa. Są bardzo dobre i szybkie w przygotowaniu. Spróbujcie koniecznie! 
 


Składniki, 3-4 porcje:
500 g cukinii
3 łyżki oliwy z oliwek extravergine
sok z ½ cytryny
2 szczypty soli morskiej
2 szczypty oregano
1 ząbek czosnku pokrojony w małą kosteczkę
2 gałązki świeżej mięty

1.    Cukinie pokroić wzdłuż w 0,5 cm plastry i grillować do miękkości z obu stron na rozgrzanej patelni grillowej.
2.    W miseczce wymieszać widelcem oliwę z sokiem z cytryny (do uzyskania kremowej konsystencji).
3.    Dodać sól, oregano, czosnek i wymieszać.
4.    Cukinie ułożyć na półmisku i polać przygotowanym sosem.
5.    Na każdy plaster cukinii położyć 1-2 listki mięty.
6.    Podawać w temperaturze pokojowej.




0 komentarze:

Prześlij komentarz