Biała kiełbasa z ziemniakami w sosie pomidorowym

Drukuj

Biała kiełbasa z ziemniakami w sosie pomidorowym to dobry pomysł na smaczną kolację lub obiad. Potrawę możecie przygotować wcześniej i przechowywać w lodówce nawet przez kilka dni. Pozostały po kiełbaskach sos pomidorowy można również wykorzystać do makaronu. W wersji dla dzieci należy pominąć peperoncino.
 


Składniki, 2-3 porcje:
3 łyżki oliwy z oliwek extravergine
400 g białej kiełbasy
1 średnia cebula pokrojona w piórka
700 ml passaty pomidorowej
700 g ziemniaków
3-4 szczypty soli morskiej
2 łyżeczki cukru
peperoncino

bagietka (opcjonalnie)

1.    W szerokim garnku rozgrzać oliwę.
2.    Zrumienić kiełbasę z obu stron i przełożyć na talerz.
3.    Na tej samej oliwie przysmażyć cebulę na złoty kolor i dodać kiełbasę.
4.    Zalać passatą pomidorową i gotować pod przykryciem.
5.    Ziemniaki obrać, umyć, pokroić w ćwiartki (lub w ósemki, jeśli są duże) i dodać do sosu.
6.    Gotować na wolnym ogniu, aż ziemniaki będą miękkie (ok. 1 h).
7.    W połowie gotowania doprawić solą, cukrem i peperoncino wg uznania.
8.    Na talerze nałożyć kiełbasę i ziemniaki i polać je sosem pomidorowym z cebulą.
9.    Do dania można podać pieczywo i maczać je w sosie.

 


0 komentarze:

Prześlij komentarz