Biała kiełbasa z ziemniakami
w sosie pomidorowym to dobry pomysł na smaczną kolację lub obiad. Potrawę
możecie przygotować wcześniej i przechowywać w lodówce nawet przez kilka dni. Pozostały
po kiełbaskach sos pomidorowy można również wykorzystać do makaronu. W wersji
dla dzieci należy pominąć peperoncino.
3 łyżki oliwy z oliwek extravergine
400 g białej kiełbasy
1 średnia cebula pokrojona w piórka
700 ml passaty pomidorowej
700 g ziemniaków
3-4 szczypty soli morskiej
2 łyżeczki cukru
peperoncino
bagietka (opcjonalnie)
1. W szerokim garnku rozgrzać oliwę.
2. Zrumienić kiełbasę z obu
stron i przełożyć na talerz.
3. Na tej samej oliwie przysmażyć
cebulę na złoty kolor i dodać kiełbasę.
4. Zalać passatą pomidorową i gotować
pod przykryciem.
5. Ziemniaki obrać, umyć, pokroić
w ćwiartki (lub w ósemki, jeśli są duże) i dodać do sosu.
6. Gotować na wolnym ogniu, aż
ziemniaki będą miękkie (ok. 1 h).
7. W połowie gotowania doprawić
solą, cukrem i peperoncino wg uznania.
8. Na talerze nałożyć kiełbasę i
ziemniaki i polać je sosem pomidorowym z cebulą.
0 komentarze:
Prześlij komentarz