Udka z kaczki z kluskami śląskimi i kiszoną kapustą

Drukuj

W wielu śląskich domach kluski z kapustą i roladkami jada się co tydzień w niedzielę (przepis na roladki już wkrótce:). Wersja z udkami często przygotowywana jest w naszym rodzinnym domu na drugi dzień Świąt Bożego Narodzenia lub Świąt Wielkanocnych. KA nigdy nie lubiła kaczki, dopóki nie spróbowała jej z przepisu naszej cioci Ewy, która naciera kaczkę majerankiem. Dzięki niemu i długiemu duszeniu kaczuszka smakuje wyśmienicie. Zmodyfikowałyśmy przepis cioci, dodając pieprz, tymianek i czosnek. Jeśli nie lubicie czosnku, możecie go pominąć (mięso wyjdzie równie pyszne). Udka można udusić dzień wcześniej, a w dzień podania przypiec je tylko w piekarniku. Gorąco polecamy!
 
Składniki, 4 porcje:
Kaczka
4 udka z kaczki
4 szczypty soli
świeżo zmielony czarny pieprz
4 kopiaste łyżeczki majeranku
2 kopiaste łyżeczki tymianku (opcjonalnie)
½ główki czosnku

Kluski śląskie
1 kg ziemniaków
ok. 100 g mąki ziemniaczanej

Kapusta kiszona          
500 g kapusty
½ łyżeczki kminku
1 średnia cebula pokrojona w małą kostkę
świeżo zmielony czarny pieprz (szczypta)
2 szczypty pieprzu ziołowego
1 kopiasta łyżka smalcu ze skwarkami

1.     Udka z kaczki oczyścić z ewentualnych resztek piór, umyć i osuszyć.
2.     Każde udko natrzeć z dwóch stron szczyptą soli, szczyptą pieprzu, łyżeczką majeranku i połową łyżeczki tymianku.
3.     Udka ułożyć w brytfance skórą do góry, włożyć czosnek i postawić na małym ogniu.
4.     Kiedy tłuszcz z kaczki zacznie skwierczeć, podlać mięso szklanką wody (ma sięgać maksymalnie do połowy wysokości udek).
5.     Przykryć pokrywką i dusić do miękkości przez 2 h 45 min – 3 h (udka mają się prawie rozpadać). Za każdym razem, kiedy woda wyparuje i tłuszcz zacznie skwierczeć, udka należy podlać kolejną szklanką wody.
6.     Nastawić wodę na ziemniaki i wsypać 1 łyżeczkę soli.
7.     Ziemniaki obrać, umyć, wrzucić na wrzącą wodę i gotować do miękkości (ok. 30 min).
8.     Odcedzić, włożyć do miski i od razu przecisnąć przez praskę do ziemniaków.
9.     Wyrównać powierzchnię i lekko ostudzić.
10.  Kiedy ziemniaki nie będą już gorące, ale będą wciąż ciepłe, podzielić je na 4 części.
11.  Wyjąć jedną cześć i odłożyć na pozostałe 3.
12.  Miejsce po odebranych ziemniakach uzupełnić mąką ziemniaczaną. Ilość mąki zależy od gatunku ziemniaków: jeśli są bardzo mokre, mąkę należy nasypać równo z powierzchnią ziemniaków; jeżeli są sypkie, dodajemy o 2 łyżki mąki mniej, żeby nie były zbyt twarde.
13.  Wyrobić ręką masę ziemniaczaną i formować kluski o średnicy 5 cm.
14.  W każdej klusce zrobić wgłębienie kciukiem, odłożyć na czystą ściereczkę i przykryć drugą do czasu ich gotowania.
15.  Kapustę pokroić i włożyć do garnka.
16.  Zalać wodą, dodać kminek i gotować na małym ogniu przez 20 min.
17.  Kapustę odcedzić, dodać cebulę, pieprz, smalec ze skwarkami i wymieszać.
18.  Pod koniec duszenia udek, nastawić piekarnik na 250°C.
19.  Nastawić wodę na kluski i wsypać 1 łyżeczkę soli.
20.  Udka delikatnie przełożyć do naczynia żaroodpornego, wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez ok. 10 min, aż udka się zrumienią i skórka będzie chrupiąca.
21.  Na wrzącą wodę wrzucić kluski, doprowadzić do wrzenia i od razu zmniejszyć ogień do minimum.
22.  Po 4 minutach wyjąć kluski łyżką cedzakową i przełożyć do miski.
23.  Udka ułożyć na półmisku, a kapustę przełożyć do salaterki.
24.  Wytopiony tłuszcz z udek przelać do sosjerki i polewać nim kluski wg uznania.


0 komentarze:

Prześlij komentarz