W
wielu śląskich domach kluski z kapustą i roladkami jada się co tydzień w
niedzielę (przepis na roladki już wkrótce:). Wersja z udkami często
przygotowywana jest w naszym rodzinnym domu na drugi dzień Świąt Bożego
Narodzenia lub Świąt Wielkanocnych. KA nigdy nie lubiła kaczki, dopóki nie
spróbowała jej z przepisu naszej cioci Ewy, która naciera kaczkę majerankiem. Dzięki
niemu i długiemu duszeniu kaczuszka smakuje wyśmienicie. Zmodyfikowałyśmy
przepis cioci, dodając pieprz, tymianek i czosnek. Jeśli nie lubicie czosnku,
możecie go pominąć (mięso wyjdzie równie pyszne). Udka można udusić dzień
wcześniej, a w dzień podania przypiec je tylko w piekarniku. Gorąco polecamy!
Kaczka
4 udka z kaczki
4 szczypty soli
świeżo zmielony czarny pieprz
4 kopiaste łyżeczki majeranku
2 kopiaste łyżeczki tymianku (opcjonalnie)
½ główki czosnku
Kluski śląskie
1 kg ziemniaków
ok. 100 g mąki ziemniaczanej
Kapusta
kiszona
500 g kapusty
½ łyżeczki kminku
1 średnia cebula pokrojona w małą kostkę
świeżo zmielony czarny pieprz (szczypta)
2 szczypty pieprzu ziołowego
1 kopiasta łyżka smalcu ze skwarkami
1.
Udka z kaczki oczyścić z ewentualnych
resztek piór, umyć i osuszyć.
2.
Każde udko natrzeć z dwóch stron
szczyptą soli, szczyptą pieprzu, łyżeczką majeranku i połową łyżeczki tymianku.
3.
Udka ułożyć w brytfance skórą do góry,
włożyć czosnek i postawić na małym ogniu.
4.
Kiedy tłuszcz z kaczki zacznie
skwierczeć, podlać mięso szklanką wody (ma sięgać maksymalnie do połowy
wysokości udek).
5.
Przykryć pokrywką i dusić do miękkości
przez 2 h 45 min – 3 h (udka mają się prawie rozpadać). Za każdym razem, kiedy
woda wyparuje i tłuszcz zacznie skwierczeć, udka należy podlać kolejną szklanką
wody.
6.
Nastawić wodę na ziemniaki i wsypać 1
łyżeczkę soli.
7.
Ziemniaki obrać, umyć, wrzucić na
wrzącą wodę i gotować do miękkości (ok. 30 min).
8.
Odcedzić, włożyć do miski i od razu przecisnąć
przez praskę do ziemniaków.
9.
Wyrównać powierzchnię i lekko
ostudzić.
10. Kiedy
ziemniaki nie będą już gorące, ale będą wciąż ciepłe, podzielić je na 4 części.
11. Wyjąć
jedną cześć i odłożyć na pozostałe 3.
12. Miejsce
po odebranych ziemniakach uzupełnić mąką ziemniaczaną. Ilość mąki zależy od
gatunku ziemniaków: jeśli są bardzo mokre, mąkę należy nasypać równo z
powierzchnią ziemniaków; jeżeli są sypkie, dodajemy o 2 łyżki mąki mniej, żeby
nie były zbyt twarde.
13. Wyrobić
ręką masę ziemniaczaną i formować kluski o średnicy 5 cm.
14. W
każdej klusce zrobić wgłębienie kciukiem, odłożyć na czystą ściereczkę i
przykryć drugą do czasu ich gotowania.
15. Kapustę
pokroić i włożyć do garnka.
16. Zalać
wodą, dodać kminek i gotować na małym ogniu przez 20 min.
17. Kapustę
odcedzić, dodać cebulę, pieprz, smalec ze skwarkami i wymieszać.
18. Pod
koniec duszenia udek, nastawić piekarnik na 250°C.
19. Nastawić
wodę na kluski i wsypać 1 łyżeczkę soli.
20. Udka
delikatnie przełożyć do naczynia żaroodpornego, wstawić do nagrzanego
piekarnika i piec przez ok. 10 min, aż udka się zrumienią i skórka będzie
chrupiąca.
21. Na
wrzącą wodę wrzucić kluski, doprowadzić do wrzenia i od razu zmniejszyć ogień
do minimum.
22. Po
4 minutach wyjąć kluski łyżką cedzakową i przełożyć do miski.
23. Udka
ułożyć na półmisku, a kapustę przełożyć do salaterki.
24. Wytopiony
tłuszcz z udek przelać do sosjerki i polewać nim kluski wg uznania.
0 komentarze:
Prześlij komentarz