Spaghetti aglio, olio e peperoncino

Drukuj

Spaghetti aglio, olio e peperoncino to najprostszy, włoski sposób na makaron. Potrzebujemy jedynie czosnku, oliwy z oliwek, ostrej papryczki, natki pietruszki i parmezanu. We Włoszech często gotuje się je na obiad lub nocą po powrocie z imprezy ;) Jeżeli nie dostaniecie świeżej papryczki, możecie użyć peperoncino w proszku. Potrawa wyjdzie równie smaczna, jednak będzie już pozbawiona dodatkowego, paprykowego posmaku. Polecamy szczególnie tym, którzy nie są przywiązani do tradycyjnych, polskich smaków.



Składniki, 2 porcje:
2 litry wody
1 łyżka soli morskiej
200 g makaronu spaghetti
5-6 ząbków czosnku
1 mała papryczka peperoncino / inna ostra papryczka / peperoncino w proszku
6 łyżek oliwy z oliwek extravergine
1 kopiasta łyżka posiekanej natki pietruszki
parmezan / grana padano

1.    Nastawić wodę na makaron i wsypać sól.
2.    Na wrzącą wodę wrzucić spaghetti i gotować wg zaleceń na opakowaniu.
3.    Czosnek obrać i pokroić w drobną kostkę.
4.    Papryczkę pokroić w kostkę lub w cienkie plasterki (jeżeli nie chcemy, żeby potrawa była bardzo ostra, należy również usunąć pestki).
5.    Na patelni rozgrzać oliwę, dodać czosnek, papryczkę i smażyć, aż czosnek będzie miał złoty kolor.
6.    Zdjąć z ognia, dodać 10 łyżek wody z gotującego się makaronu i natkę pietruszki.
7.    Makaron odcedzić, przełożyć na patelnię z oliwą i dobrze wymieszać.
8.    Nałożyć na talerze i posypać parmezanem.



0 komentarze:

Prześlij komentarz