Spaghetti aglio, olio e
peperoncino to najprostszy, włoski sposób na makaron. Potrzebujemy jedynie czosnku,
oliwy z oliwek, ostrej papryczki, natki pietruszki i parmezanu. We Włoszech
często gotuje się je na obiad lub nocą po powrocie z imprezy ;) Jeżeli nie
dostaniecie świeżej papryczki, możecie użyć peperoncino w proszku. Potrawa
wyjdzie równie smaczna, jednak będzie już pozbawiona dodatkowego, paprykowego
posmaku. Polecamy szczególnie tym, którzy nie są przywiązani do tradycyjnych,
polskich smaków.
Składniki, 2 porcje:
2 litry wody
1 łyżka soli morskiej
200 g makaronu spaghetti
5-6 ząbków czosnku
1 mała papryczka peperoncino / inna ostra papryczka / peperoncino w proszku
6 łyżek oliwy z oliwek extravergine
1 kopiasta łyżka posiekanej natki pietruszki
parmezan /
grana padano
1. Nastawić wodę na makaron i wsypać
sól.
2. Na wrzącą wodę wrzucić
spaghetti i gotować wg zaleceń na opakowaniu.
3. Czosnek obrać i pokroić w
drobną kostkę.
4. Papryczkę pokroić w kostkę
lub w cienkie plasterki (jeżeli nie chcemy, żeby potrawa była bardzo ostra,
należy również usunąć pestki).
5. Na patelni rozgrzać oliwę,
dodać czosnek, papryczkę i smażyć, aż czosnek będzie miał złoty kolor.
6. Zdjąć z ognia, dodać 10 łyżek
wody z gotującego się makaronu i natkę pietruszki.
7. Makaron odcedzić, przełożyć
na patelnię z oliwą i dobrze wymieszać.
8. Nałożyć na talerze i posypać
parmezanem.
0 komentarze:
Prześlij komentarz