Calzone z ciasta francuskiego

Drukuj

Calzone z ciasta francuskiego z farszem à la pizza capricciosa świetnie nadaje się na sobotni wieczór we dwoje lub z przyjaciółmi. Jest bardzo dobre i szybkie w przygotowaniu. Polecamy!
 


Składniki, 2-4 porcje:
2 op. (230 g każde) ciasta francuskiego
8 łyżek passaty pomidorowej
2 szczypty oregano
2 szczypty soli morskiej
3 łyżki oliwy z oliwek extravergine
świeżo zmielony czarny pieprz
250 g szynki pokrojonej w cienkie plastry
1 średnia cebula pokrojona w krążki
1 puszka (400 g) pieczarek w zalewie naturalnej
2 kulki mozzarelli pokrojone w plasterki

1.     Na blasze rozłożyć papier do pieczenia, a na nim ciasto francuskie.
2.     Piekarnik nastawić na 200°C.
3.     Na połowie ciasta rozprowadzić 4 łyżki passaty, posypać szczyptą oregano, soli, pieprzu i polać połową łyżeczki oliwy.
4.     Rozłożyć ¼ ilości szynki, pół cebuli, pół puszki odcedzonych i odciśniętych pieczarek i 1 mozzarellę.
5.     Wszystkie składniki przykryć taką samą ilością szynki.
6.     Dwa brzegi ciasta skleić palcami jak pieroga.
7.     Po wierzchu rozprowadzić pędzelkiem łyżkę oliwy i ponakłuwać ciasto widelcem.
8.     Przygotować drugie Calzone jw.
9.     Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez ok. 30 min.
10.  Podawać z dobrze schłodzonym piwem. 




0 komentarze:

Prześlij komentarz