Calzone z ciasta francuskiego z farszem à la pizza capricciosa świetnie nadaje się na sobotni wieczór
we dwoje lub z przyjaciółmi. Jest bardzo dobre i szybkie w przygotowaniu.
Polecamy!
Składniki, 2-4 porcje:
2 op. (230 g każde) ciasta
francuskiego
8 łyżek passaty pomidorowej
2 szczypty oregano
2 szczypty soli morskiej
3 łyżki oliwy z oliwek
extravergine
świeżo zmielony czarny pieprz
250 g szynki pokrojonej w
cienkie plastry
1 średnia cebula pokrojona w
krążki
1 puszka (400 g) pieczarek w
zalewie naturalnej
2 kulki mozzarelli pokrojone
w plasterki
1.
Na blasze rozłożyć
papier do pieczenia, a na nim ciasto francuskie.
2.
Piekarnik
nastawić na 200°C.
3.
Na połowie ciasta
rozprowadzić 4 łyżki passaty, posypać szczyptą oregano, soli, pieprzu i polać
połową łyżeczki oliwy.
4.
Rozłożyć ¼ ilości
szynki, pół cebuli, pół puszki odcedzonych i odciśniętych pieczarek i 1 mozzarellę.
5.
Wszystkie
składniki przykryć taką samą ilością szynki.
6.
Dwa brzegi ciasta
skleić palcami jak pieroga.
7.
Po wierzchu rozprowadzić
pędzelkiem łyżkę oliwy i ponakłuwać ciasto widelcem.
8.
Przygotować
drugie Calzone jw.
9.
Wstawić do nagrzanego
piekarnika i piec przez ok. 30 min.
0 komentarze:
Prześlij komentarz