Frittata z ziemniakami

Drukuj

Frittata z ziemniakami to prosta i pyszna potrawa z jednej patelni. Można ją urozmaicić dodając natkę pietruszki lub świeżą bazylię. Frittatę podaje się na ciepło, ale dobrze smakuje również na zimno. Spróbujcie :)


Składniki, 3-4 porcje:
1 średnia cebula
3 średnie ziemniaki
3 łyżki oliwy z oliwek extravergine
3 szczypty soli morskiej
6 dużych jajek
5 łyżek startego parmezanu / grana padano
2 szczypty soli morskiej
1 ½ łyżki posiekanej natki pietruszki / 3 garście całych listków bazylii (opcjonalnie)

1.    Cebulę pokroić w małą kostkę.
2.    Ziemniaki obrać, umyć i pokroić w 2 cm kostkę.
3.    Na rozgrzaną patelnię wlać oliwę i wrzucić cebulę oraz ziemniaki.
4.    Posolić i smażyć przez ok. 20 min, aż ziemniaki będą prawie miękkie.
5.    W misce roztrzepać jajka, dodać parmezan, sól i opcjonalnie natkę pietruszki lub bazylię.
6.    Wszystkie składniki wymieszać i zalać ziemniaki.
7.    Smażyć na wolnym ogniu przez ok. 15 min.
8.    Po 15 min odwrócić frittatę na drugą stronę: przykryć patelnię dużym talerzem i przytrzymując go odwrócić patelnię na drugą stronę. Odstawić patelnię z powrotem na palnik i zsunąć na nią frittatę.
9.    Drugą stronę smażyć przez 10-15 min.
10.  Usmażoną frittatę zsunąć na talerz, pokroić w trójkąty i podawać.

 


0 komentarze:

Prześlij komentarz