Frittata z ziemniakami to prosta i pyszna potrawa z
jednej patelni. Można ją urozmaicić dodając natkę pietruszki lub świeżą bazylię.
Frittatę podaje się na ciepło, ale dobrze smakuje również na zimno. Spróbujcie
:)
Składniki, 3-4 porcje:
1 średnia cebula
3 średnie ziemniaki
3 łyżki oliwy z oliwek
extravergine
3 szczypty soli morskiej
6 dużych jajek
5 łyżek startego parmezanu /
grana padano
2 szczypty soli morskiej
1 ½ łyżki posiekanej natki
pietruszki / 3 garście całych listków bazylii (opcjonalnie)
1.
Cebulę pokroić w
małą kostkę.
2.
Ziemniaki obrać,
umyć i pokroić w 2 cm kostkę.
3.
Na rozgrzaną
patelnię wlać oliwę i wrzucić cebulę oraz ziemniaki.
4.
Posolić i smażyć przez
ok. 20 min, aż ziemniaki będą prawie miękkie.
5.
W misce roztrzepać
jajka, dodać parmezan, sól i opcjonalnie natkę pietruszki lub bazylię.
6.
Wszystkie składniki
wymieszać i zalać ziemniaki.
7.
Smażyć na wolnym
ogniu przez ok. 15 min.
8.
Po 15 min odwrócić
frittatę na drugą stronę: przykryć patelnię dużym talerzem i przytrzymując go
odwrócić patelnię na drugą stronę. Odstawić patelnię z powrotem na palnik i zsunąć
na nią frittatę.
9.
Drugą stronę smażyć
przez 10-15 min.
10.
Usmażoną frittatę
zsunąć na talerz, pokroić w trójkąty i podawać.
0 komentarze:
Prześlij komentarz