Domowy sos ze świeżych pomidorów ma o wiele lepszy smak niż
najlepszy kupiony. Można go pasteryzować lub zamrozić na kilka miesięcy. Później
wystarczy tylko wymieszać go z ugotowanym makaronem i posypać parmezanem. Można
go również wykorzystywać do innych dań, np. Sformato di melanzane, Melanzane alla parmigiana, Lasagne
czy zupy pomidorowej. Chcąc uzyskać gęsty przecier pomidorowy, należy jedynie dłużej
odparowywać sos :)
Składniki, 4-5 l:
5 kg pomidorów
2 duże cebule
8 ząbków czosnku
1 pęczek bazylii
3 łyżeczki soli morskiej
3 łyżeczki cukru
5 łyżek oliwy z oliwek
extravergine
6 ząbków czosnku
1.
Pomidory umyć, pokroić
na ćwiartki i włożyć do wysokiego garnka.
2.
Cebulę pokroić w
krążki, obrać czosnek i oberwać listki bazylii, zostawiając garść na później.
3.
Wszystkie
składniki dodać do pomidorów, garnek przykryć pokrywką i gotować 1 h.
4.
Za pomocą maszynki
do przecierania warzyw przetrzeć wszystkie składniki.
5.
Przetarte
pomidory gotować na wolnym ogniu bez przykrycia, aby częściowo odparowały
(minimum 1 h). Wszystko zależy od gatunku pomidorów: im bardziej wodniste
pomidory, tym dłużej należy odparowywać sos.
6.
Podczas gotowania,
przekroić ząbki czosnku wzdłuż na pół, przysmażyć je na oliwie na złoty kolor i
dodać do sosu.
7.
Pod koniec gotowania
dodać sól, cukier oraz garść listków bazylii.
8.
Sos pomidorowy
ostudzić i przelać do wyparzonych butelek lub słoiczków.
9.
Ostudzić i zamrozić
lub pasteryzować: dno garnka wyścielić bawełnianą ściereczką i wstawić butelki
z sosem. Zalać je wodą do ¾ ich wysokości i doprowadzić do wrzenia. Od razu
zmniejszyć ogień do minimum i pasteryzować 15 min pod przykryciem.
0 komentarze:
Prześlij komentarz