Sos pomidorowy

Drukuj

Domowy sos ze świeżych pomidorów ma o wiele lepszy smak niż najlepszy kupiony. Można go pasteryzować lub zamrozić na kilka miesięcy. Później wystarczy tylko wymieszać go z ugotowanym makaronem i posypać parmezanem. Można go również wykorzystywać do innych dań, np. Sformato di melanzane, Melanzane alla parmigiana, Lasagne czy zupy pomidorowej. Chcąc uzyskać gęsty przecier pomidorowy, należy jedynie dłużej odparowywać sos :)
 




Składniki, 4-5 l:
5 kg pomidorów
2 duże cebule
8 ząbków czosnku
1 pęczek bazylii
3 łyżeczki soli morskiej
3 łyżeczki cukru
5 łyżek oliwy z oliwek extravergine
6 ząbków czosnku

1.    Pomidory umyć, pokroić na ćwiartki i włożyć do wysokiego garnka.
2.    Cebulę pokroić w krążki, obrać czosnek i oberwać listki bazylii, zostawiając garść na później.
3.    Wszystkie składniki dodać do pomidorów, garnek przykryć pokrywką i gotować 1 h.
4.    Za pomocą maszynki do przecierania warzyw przetrzeć wszystkie składniki.
5.    Przetarte pomidory gotować na wolnym ogniu bez przykrycia, aby częściowo odparowały (minimum 1 h). Wszystko zależy od gatunku pomidorów: im bardziej wodniste pomidory, tym dłużej należy odparowywać sos.
6.    Podczas gotowania, przekroić ząbki czosnku wzdłuż na pół, przysmażyć je na oliwie na złoty kolor i dodać do sosu.
7.    Pod koniec gotowania dodać sól, cukier oraz garść listków bazylii.
8.    Sos pomidorowy ostudzić i przelać do wyparzonych butelek lub słoiczków.
9.    Ostudzić i zamrozić lub pasteryzować: dno garnka wyścielić bawełnianą ściereczką i wstawić butelki z sosem. Zalać je wodą do ¾ ich wysokości i doprowadzić do wrzenia. Od razu zmniejszyć ogień do minimum i pasteryzować 15 min pod przykryciem.




0 komentarze:

Prześlij komentarz