Biszkopt z gruszkami i czekoladą

Drukuj

Mając w domu gruszki prosto z targu i czekoladę, której nigdy nam nie brakuje, postanowiłyśmy upiec pyszny biszkopt z tymi właśnie składnikami. Jest mięciutki, puszysty, a zarazem lekko wilgotny. Czas jego przygotowania jest krótki, a samo pieczenie trwa tylko 30 min. Polecamy szczególnie dla dzieci :) Inspirowałyśmy się przepisem z włoskiej gazety „Cucinare”.


Składniki, okrągła forma 23 cm:
4 małe gruszki
¼ cytryny
4 jajka
140 g cukru
150 g maki pszennej tortowej
50 g maki kukurydzianej / ziemniaczanej
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
60 ml oliwy z oliwek extravergine
100 g posiekanej gorzkiej czekolady
szczypta soli

1 łyżka cukru pudru do posypania ciasta
1 gruszka przekrojona wzdłuż na pół
listki gruszki lub inne

1.     Gruszki umyć, obrać ze skórki, przekroić na pół i usunąć gniazda nasienne.
2.     Miąższ pokroić na małe kawałki i skropić sokiem z cytryny.
3.     Piekarnik nastawić na 170°C.
4.     Żółtka oddzielić od białek.
5.     Do żółtek dodać cukier i miksować przez 8 min.
6.     Przesiać obie mąki wraz z proszkiem do pieczenia bezpośrednio do utartych żółtek.
7.     Wymieszać delikatnie trzepaczką i wlać oliwę ciągle mieszając.
8.     Dodać rozdrobnioną czekoladę i delikatnie wymieszać.
9.     Białka ze szczyptą soli ubić na sztywną pianę.
10.  Do ciasta dodać połowę ubitych białek i delikatnie wymieszać.
11.  Dodać gruszki i delikatnie wymieszać.
12.  Dodać resztę białek i również delikatnie wymieszać od dołu do góry w jednym kierunku.
13.  Ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez 30-35 min (do suchego patyczka).
14.  Wyjąc z piekarnika, ostudzić na kratce i wyjąc z formy.
15.  Na wierzchu ciasta położyć dwie połówki gruszki i posypać ciasto cukrem pudrem.
16.  Zdjąć połówki gruszki i udekorować listkami odbite na cieście gruszki.
17.  Podawać z filiżanką kawy lub herbaty. 




0 komentarze:

Prześlij komentarz