Mając w domu gruszki prosto z
targu i czekoladę, której nigdy nam nie brakuje, postanowiłyśmy upiec pyszny biszkopt
z tymi właśnie składnikami. Jest mięciutki, puszysty, a zarazem lekko wilgotny.
Czas jego przygotowania jest krótki, a samo pieczenie trwa tylko 30 min. Polecamy
szczególnie dla dzieci :) Inspirowałyśmy się przepisem z włoskiej gazety
„Cucinare”.
Składniki, okrągła forma 23 cm:
4 małe gruszki
¼ cytryny
4 jajka
140 g cukru
150 g maki pszennej tortowej
50 g maki kukurydzianej / ziemniaczanej
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
60 ml oliwy z oliwek extravergine
100 g posiekanej gorzkiej czekolady
szczypta soli
1 łyżka cukru pudru do posypania ciasta
1 gruszka przekrojona wzdłuż na pół
listki gruszki lub inne
1. Gruszki umyć, obrać ze skórki,
przekroić na pół i usunąć gniazda nasienne.
2. Miąższ pokroić na małe kawałki
i skropić sokiem z cytryny.
3. Piekarnik nastawić na 170°C.
4. Żółtka oddzielić od białek.
5. Do żółtek dodać cukier i miksować
przez 8 min.
6. Przesiać obie mąki wraz z
proszkiem do pieczenia bezpośrednio do utartych żółtek.
7. Wymieszać delikatnie trzepaczką
i wlać oliwę ciągle mieszając.
8. Dodać rozdrobnioną czekoladę
i delikatnie wymieszać.
9. Białka ze szczyptą soli ubić na
sztywną pianę.
10. Do ciasta dodać połowę ubitych
białek i delikatnie wymieszać.
11. Dodać gruszki i delikatnie wymieszać.
12. Dodać resztę białek i również
delikatnie wymieszać od dołu do góry w jednym kierunku.
13. Ciasto wstawić do nagrzanego
piekarnika i piec przez 30-35 min (do suchego patyczka).
14. Wyjąc z piekarnika, ostudzić
na kratce i wyjąc z formy.
15. Na wierzchu ciasta położyć dwie
połówki gruszki i posypać ciasto cukrem pudrem.
16. Zdjąć połówki gruszki i udekorować
listkami odbite na cieście gruszki.
17. Podawać z filiżanką kawy lub
herbaty.
0 komentarze:
Prześlij komentarz