Szpinak po francusku

Drukuj

Przysmażony boczek, brandy i śmietana kremówka. Szpinak przyrządzony z tymi składnikami jest bardzo delikatny, a jego aksamitna konsystencja idealnie komponuje się z chrupiącymi, maślanymi grzankami. Podaje się go na ciepło jako dodatek do grillowanego mięsa lub jako danie samodzielne.
 

Składniki, 3 porcje:
2,5 l wody
1 łyżka soli morskiej
500 g mrożonego szpinaku w liściach / 1 ½ kg świeżego
50 g masła 
3 kromki chleba tostowego
60 g surowego wędzonego boczku
50 ml brandy / koniaku
2-3 szczypty soli morskiej
świeżo mielony czarny pieprz do smaku
3 łyżki śmietany kremówki 36%

1.     Na wrzącą i osoloną wodę wrzucić szpinak i gotować go do miękkości (ok. 15 min).
2.     Odcedzić i dobrze odcisnąć.
3.     Odkroić skórki z chleba tostowego i pokroić miąższ w 2 cm kostkę.
4.     Na rozgrzanej patelni rozpuścić masło i przysmażyć kostki chleba z każdej strony na ciemnozłoty kolor.
5.     Boczek pokroić w paseczki lub małą kostkę.
6.     Przysmażony chleb odłożyć na talerz.
7.     Na tym samym maśle przysmażyć boczek, zalać go brandy i odparować (ok. 2min).
8.     Dodać szpinak i wymieszać z boczkiem.
9.     Doprawić solą, pieprzem i dodać śmietanę.
10.  Wymieszać i gotować jeszcze przez 2 min.
11.  Gotowy szpinak nałożyć na talerze i posypać kosteczkami chleba.




0 komentarze:

Prześlij komentarz