Przysmażony boczek, brandy i śmietana
kremówka. Szpinak przyrządzony z tymi składnikami jest bardzo delikatny, a jego
aksamitna konsystencja idealnie komponuje się z chrupiącymi, maślanymi
grzankami. Podaje się go na ciepło jako dodatek do grillowanego mięsa lub jako danie
samodzielne.
Składniki, 3 porcje:
2,5 l wody
1 łyżka soli morskiej
500 g mrożonego szpinaku w liściach / 1 ½ kg świeżego
50 g masła
3 kromki chleba tostowego
60 g surowego wędzonego boczku
50 ml brandy / koniaku
2-3 szczypty soli morskiej
świeżo mielony czarny pieprz do smaku
3 łyżki śmietany kremówki 36%
1. Na wrzącą i osoloną wodę
wrzucić szpinak i gotować go do miękkości (ok. 15 min).
2. Odcedzić i dobrze odcisnąć.
3. Odkroić skórki z chleba
tostowego i pokroić miąższ w 2 cm kostkę.
4. Na rozgrzanej patelni
rozpuścić masło i przysmażyć kostki chleba z każdej strony na ciemnozłoty kolor.
5. Boczek pokroić w paseczki lub
małą kostkę.
6. Przysmażony chleb odłożyć na
talerz.
7. Na tym samym maśle przysmażyć
boczek, zalać go brandy i odparować (ok. 2min).
8. Dodać szpinak i wymieszać z
boczkiem.
9. Doprawić solą, pieprzem i
dodać śmietanę.
10. Wymieszać i gotować jeszcze
przez 2 min.
11. Gotowy szpinak nałożyć na
talerze i posypać kosteczkami chleba.
0 komentarze:
Prześlij komentarz